Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναδείχθηκε κορυφαίο ανάμεσα στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) στη διεθνή κατάταξη «Times Higher Education», την οποία συντάσσει κάθε χρόνο το εκπαιδευτικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας The Times.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατετάγη στις θέσεις 301-350, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 401-500, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 501-600, ενώ η επτάδα των ελληνικών ιδρυμάτων ολοκληρώνεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 601-800.
Κορυφαίο ανώτατο ίδρυμα στον κόσμο αναδεικνύεται αυτό της Οξφόρδης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, το Imperial College London, το ΕΤΗ (Τεχνολογικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο) της Ζυρίχης, ενώ τη δέκατη θέση μοιράζονται το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες: διδασκαλία (30%), έρευνα (30%), ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές (30%), διεθνής διάσταση (7,5%), προσέλκυση πόρων (2,5%).
Το Times Higher Education επέλεξε τα 1.102 πανεπιστήμια από 1.500 που θεωρείται ότι ηγούνται της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως, μεταξύ των 20.000 πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται ανά την υφήλιο. Βασίστηκε στα αποτελέσματα των δύο ετήσιων εκθέσεων «ακαδημαϊκής φήμης» που υλοποίησε, παρέχοντας 250.000 είδη βιβλιομετρικών και άλλων δεδομένων, που βασίστηκαν σε 62 εκατομμύρια παραπομπές – ετεροαναφορές και 12,4 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύεις (μεταξύ των οποίων 250.000 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων) σε διάστημα πέντε ετών.