Σε περίπτωση που διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί θα ψήφιζαν μαζικά υπέρ της αποχώρησης της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά όσων θέλουν την παραμονή υπερτερούν μεν εντείνεται δε το ευρωσκεπτικιστικό πνεύμα.
Όπως δείχνει, αν είχαν τη δυνατότητα να αποφασίσουν, το 49% των Βρετανών δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ το 28% υπέρ της παραμονής της. Το 17% δηλώνει αναποφάσιστο.
Πάντως, μια ανάλογη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γερμανία την ίδια χρονική περίοδο και από το ίδιο ινστιτούτο αποκάλυψε μια εντελώς διαφορετική τάση. Το 57% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, το 25% επιθυμεί την αποχώρησή της και το 9% εμφανίζεται αναποφάσιστο.
Στη Γαλλία, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, το 32% να αποχωρήσει και το 10% είναι αναποφάσιστο.
Πάντως η πλειοψηφία των κατοίκων και των τριών χωρών —το 65% των Γάλλων, το 65% των Βρετανών και το 54% των Γερμανών— εμφανίζεται απαισιόδοξο για την ευρωπαϊκή προοπτική.
«Η ασυμφωνία που εμφανίζεται στις απόψεις των Βρετανών και των Γερμανών σε σχέση με την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ υπογραμμίζει το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Άνγκελα Μέρκελ, που πρέπει να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στο θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες στις 23-24 Νοεμβρίου, δήλωσε σχετικά ο Τζο Τουάιμαν, διευθυντής πολιτικών και κοινωνικών ερευνών του ινστιτούτου YouGov.
Ο Κάμερον έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του κόμματός του μια πτέρυγα βουλευτών που του ζητούν να υιοθετήσει μια σκληρότερη στάση έναντι των Βρυξελών για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο έχει δηλώσει την αντίθεσή του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ και τάσσεται υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του ρόλου της χώρας του στην Ένωση για τον οποίο θα ζητηθεί η συναίνεση των εκλογέων σε δημοψήφισμα ή στις εκλογές.
ΠΗΓΗ: in.gr