«Ηταν ο Δίας που κατέβηκε από τον ουρανό ή το φάντασμα του Αντρέ Μαλρώ, ο οποίος είχε εκφωνήσει ένα σπουδαίο λόγο το 1959; Το βέβαιον είναι ότι ο Πρόεδρος Μακρόν αγαπά τα σύμβολα, τους λόγους που απευθύνονται στην καρδιά, τις εικόνες που μένουν. Στον λόφο της Πνύκας, το λίκνο της δημοκρατίας, ο Μακρόν ανακάλεσε στη μνήμη τις αξίες της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής ιδέας και έκανε έκκληση για επανίδρυση της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται μπροστά σε μια απόφαση: να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο σα να μη συνέβαινε τίποτα ή να επανεφεύρουν την Ευρώπη με μια ριζοσπαστική εκ βαθέων κριτική» γράφει σε μακρά ανταπόκρισή της απο την Αθήνα η «Welt».
O κ. Μακρόν «χαρακτήρισε τη «λεγόμενη ελληνική κρίση» ως κρίση της Ευρώπης και της δημοκρατίας, η οποία οδήγησε στην απώλεια της εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές. Τι κάναμε με την δημοκρατία μας, τι κάναμε με την κυριαρχία μας, αναρωτήθηκε ρητορικά και δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι μετά το Brexit και τις γαλλικές εκλογές άνοιξε ένα μικρό παράθυρο το οποίο οι Ευρωπαίοι πρέπει να το αξιοποιήσουν για ένα νέο αυτοπροσδιορισμό. (….) Ο Μακρόν ήθελε να κάνει αυτήν την ομιλία στον λόφο της Πνύκας, παρά τις επιφυλάξεις για λόγους ασφαλείας, εκεί όπου οι Έλληνες εφηύραν το κράτος και την δημοκρατία. Ήθελε να την ξεκινήσει στην αρχή του δειλινού, όταν οι λόφοι γύρω από την Αθήνα τυλίγονται από ένα ρόδινο χρώμα, όταν ακόμα τα τζιτζίκια τραγουδάνε, εκείνη δηλαδή τη στιγμή που όλα φαντάζουν δυνατά, ακόμα και η επανεφεύρεση μιας τόσο παλιάς και εν τω μεταξύ με ποικίλους τρόπους προδομένης ιδέας όπως η Ευρώπη» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
«Μπoρεί φυσικά να το βρει κανείς κακόγουστο, υπερβολικό ή τουλάχιστον ονειρικό ή απολύτως αφελές. Εξίσου θα μπορούσε κανείς να είναι ευγνώμων που ένας νεαρός πολιτικός πήρε από τους αξιωματούχους της Ευρώπης τον έλεγχο στα χέρια του πριν να είναι πολύ αργά. Η Α. Μέρκελ έχει και αυτή μετακινηθεί και αντιληφθεί ότι δεν μπορεί μόνη της η Γερμανία να προδιαγράφει την πορεία, από την οποία κυρίως η ίδια κερδίζει» επισημάινει η Welt.
«Ίσως η ενέργεια (του κ. Μακρόν) να είναι κολλητική. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έμοιαζε σα να είχε αλλάξει, σα να είχε ξαναβρεί την κινητήρια δύναμή του. Εμφανίστηκε σαν ένα υπερήφανος ηγέτης» όπως παρατηρεί η συντηρητική εφημερίδα.
«Το ταξίδι του ο Μακρόν θέλει να γίνει αντιληπτό ως απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία ανακάμπτει δειλά. “Το νέο ξεκίνημα της Ελλάδας είναι το νέο ξεκίνημα της Ευρώπης” σχολίαζε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου την επίσκεψη στην Αθήνα» σημειώνει επίσης η Welt.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ