Το εφιαλτικό ενδεχόμενο η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ να μην φτάσει στην Ελλάδα πριν από τις αρχές του επομένου έτους επανέρχεται καθώς η Γερμανία – που ενορχηστρώνει και τις υπόλοιπες χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας – επιθυμεί να περάσει την απόφαση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Κύπρου τον Φλεβάρη!…
Ανώτατη διπλωματική πηγή που μίλησε στο Real.gr υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο σενάριο, που πρόσκαιρα είχε υποχωρήσει επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι δηλώσεις Σόιμπλε από το Αμβούργο και οι υπεκφυγές του εκπροσώπου του Ρεν για τον οριστικό χρόνο της εκταμίευσης αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου που θέλει τους εταίρους να… πηγαίνουν με το πάσο τους στο θέμα της επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.
Η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της Σίμον Ο’Κόνορ υπενθύμισε ότι «υπάρχουν ανοιχτά διαρθρωτικά ζητήματα» δηλαδή το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμα και αν οι εταίροι με τη σύμπλευση του ΔΝΤ, λένε κύκλοι της Κομισιόν, καταφέρουν να συμφωνήσουν στα δύο ζητήματα, πρώτον θα πάρει τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα και δεύτερον η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια – όπως ανέφερε ξεκάθαρα και η τελευταία γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας του eurogroup.
Σόιμπλε: «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την Ελλάδα. Θα περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την περαιτέρω συνέχιση της βοήθειας…»
Πηγές της Καγκελαρίας έχουν μεταφέρει στις Βρυξέλλες ότι η Α.Μέρκελ επιθυμεί να πάει στο κοινοβούλιό της μόνο μια φορά για την ελληνική υπόθεση, το κυπριακό μνημόνιο, ή και για το Ισπανικό δάνειο, αν φτάσουμε σ’ αυτό. Η Α.Μέρκελ δεν θέλει να διακινδυνεύσει ή να υποστεί το πολιτικό κόστος του να πάει στο κοινοβούλιό της τρεις φορές για τρεις υποθέσεις που αφορούν νέα χρήματα και το βέβαιο είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η συνέχιση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος απαιτεί νέα χρήματα.
Συνεπώς αυτό που η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει από τη συνεδρίαση του eurogroup τη Δευτέρα είναι ακριβώς αυτό που λέει ο Ρεν και η Κομισιόν: «να προχωρήσει η συζήτηση σε σχέση με τα εναπομείναντα ανοιχτά δομικά θέματα επί του ελληνικού προγράμματος», δηλαδή οι εταίροι να ολοκληρώσουν την συζήτηση για χρέος και χρηματοδότηση. Μόνο ο χρόνος των τεχνικών συζητήσεων μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις δύο επόμενες εβδομάδες. Σε κάποιο έκτακτο ή τακτικό eurogroup (3 Δεκεμβρίου) μπορεί να ληφθεί μια καταρχήν απόφαση και να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Η μη εκταμίευση της δόσης δεν συνεπάγεται και τη χρεοκοπία της χώρας. Οι 17, η Κομισιόν και η ΕΚΤ έχουν αποφασίσει να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ μεταχειριζόμενοι ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, το πρόγραμμα ELA, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακυκλώσει τα τρίμηνα γραμμάτια που λήγουν στα τέλη του Νοέμβρη. Αν δεν επιλεγεί αυτή η μέθοδος τότε μπορεί κάλλιστα να εκταμιευθεί ένα μικρό τμήμα της δόσης που θα καλύπτει το ίδιο κενό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ηRealnews είχε παρουσιάσει αποκλειστικό ρεπορτάζ για το σενάριο της καθυστέρησης μετά το eurogroup του Οκτωβρίου. Από τότε οι εταίροι δεν ανέτρεψαν τις πολιτικές τους επιλογές.