Ακόμα και την εποχή που οι ορδές των τουριστών συρρέουν στη Σύρο, στο Κίνι υπάρχει μια όαση για τους γευσιγνώστες. Το εστιατόριο «Αλλού γυαλού» είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για θαλασσινά στις Κυκλάδες. Υπέροχα πιάτα αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας, όλα φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα και βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, θα σας κάνουν να γλείφετε και τα δάχτυλά σας δίπλα στο κύμα, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Οι τρεις ταλαντούχοι σεφ άφησαν για λίγο την κουζίνα τους και μας έδωσαν συνταγές για «ορκισμένους» γευσιγνώστες.
Ταραμοσαλάτα
από τη Νικολέτα Βαμβακάρη
Υλικά
λευκός ταραμάς
λάδι
λίγο ψωμί
λεμόνι
αυγά βασιλικής ρέγγας
Οδηγίες
Χτυπάμε τον ταραμά με το λάδι και μετά προσθέτουμε λίγο ψωμί. Γαρνίρουμε με τα αυγά βασιλικής ρέγγας.
Φιλέτο σφυρίδας σοτέ με σέσκουλα και σάλτσα βελουτέ μάραθου
από τον Γιώργο Τρουποσκιάδη
Υλικά για 2 μερίδες
1 σφυρίδα 800 γρ.
400 γρ. σέσκουλα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
1 φινόκιο
1 καρότο
1 ματσάκια φρέσκο μάραθο
1 κ.γ. μαραθόσπορο
χυμός από 1 λεμόνι
10 γρ. φρέσκο βούτυρο
20 ml ελαιόλαδο
5 στήμονες σαφράν
μισή σκελίδα σκόρδο
50 ml λευκό κρασί
2 γρ. μπρικ
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
Φιλετάρουμε τη σφυρίδα και αφαιρούμε προσεκτικά τα κόκαλα με τσιμπιδάκι. Βάζουμε το κεφάλι με το κεντρικό κόκαλο σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό περίπου. Προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι, ένα καρότο, ένα φινόκιο, μαραθόσπορο και ένα ματσάκι φρέσκο μάραθο. Βράζουμε για 35 λεπτά, ξαφρίζοντας τακτικά τον ζωμό. Σουρώνουμε τον ζωμό και ρίχνουμε 5 στήμονες σαφράν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε το φιλέτο σφυρίδας με την πέτσα, αφού το έχουμε αλατίσει πρώτα, μέχρι να ροδίσει αρκετά. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Γυρίζουμε το φιλέτο, ρίχνουμε 2 κουταλιές από τον ζωμό και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Τελειώνουμε με χυμό από μισό λεμονί και λίγο παγωμένο βούτυρο. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι και λίγο σκόρδο σε ελαιόλαδο. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε 120 γραμμάρια σέσκουλα, τα οποία προηγουμένως έχουμε ζεματίσει σε βραστό νερό. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, βάζοντας τα σέσκουλα στη βάση, τοποθετούμε το φιλέτο με το δέρμα προς τα πάνω και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Γαρνίρουμε με φρέσκο μάραθο και αυγά σολομού.
Φρέσκο καλαμάρι με γαρίδες, αχινό και λαδολέμονο αρωματισμένο με αυγοτάραχο
από τον Μάκη Πρίντεζη
Υλικά για 1 μερίδα
1 καλαμάρι φρέσκο 350 γρ.
4 γαρίδες φρέσκιες
1 κ.σ. αυγά αχινού
Λαδολέμονο:
χυμός από 1 λεμόνι
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. αυγοτάραχο τρίμμα
30 γρ. φύκια wakame τουρσί
Φιλέτα λάιμ για γαρνίρισμα
Οδηγίες
Ψήνουμε το καλαμάρι σε καυτή σχάρα για 3 λεπτά από κάθε πλευρά και τις γαρίδες (καθαρισμένες) για 2 λεπτά. Κόβουμε το καλαμάρι σε λεπτές λωρίδες και το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο με ένα τσέρκι, στο οποίο έχουμε κάνει μια λεπτή στρώση από φύκια wakame. Τοποθετούμε τις 4 γαρίδες από πάνω και κατόπιν τα αυγά αχινού. Περιχύνουμε με το λαδολέμονο του αυγοτάραχου και γαρνίρουμε με φρέσκο μάραθο και με τα φιλετάκια από το λάιμ.
ΠΗΓΗ: neaselida.gr