Πολιτική θύελλα άλλα και μηνύσεις έχει προκαλέσει η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε το WWF Ελλάδος και αγωγές για οικολογική καταστροφή ο Δήμος Πειραιά.
Ο Διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Γιάννης Χατζηανέστης προειδοποιεί τους πολίτες να μην κάνουν μπάνιο σε περιοχές που είναι εμφανής η ρύπανση μιλώντας στον realfm.
Νέα ανακοίνωση του λιμενικού για τις «μαύρες ακτές» του Σαρωνικού ενώ το ΕΛΚΕΘΕ γίνεται πλέον σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από το WWF
Κατά παντός υπευθύνου στρέφεται η μήνυση που κατατέθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF Ελλάς για τη ρύπανση στον Σαρωνικό.
Όπως αναφέρει το WWF: «Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και η μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση ξεπερνούν κάθε λογική, δεδομένου ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, πλήττοντας το θαλάσσιο και παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας.
Τα αίτια αυτής της παράλογης τραγωδίας, η οποία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και με αυστηρότητα οι ευθύνες στους υπαιτίους.
Σήμερα το πρωί, το WWF Ελλάς υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, η οποία διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Θεωρώντας ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, το WWF Ελλάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς».
Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».
«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. «Η απόδοση των ευθυνών και η ποινική προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς, ως WWF, θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διαλεύκανση των αιτιών και τη διαφανή και κατά το δυνατόν πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών».
Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες απορρύπανσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, το WWF Ελλάς επιφυλάσσεται για μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωσή τους, τονίζοντας ότι οι πρώτες μέρες μετά το ατύχημα είναι κρίσιμες για τον περιορισμό ή την αποφυγή των σοβαρότερων επιπτώσεων σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Αγωγές από το Δήμο Πειραιά
Πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, ο Δήμος Πειραιά θα προβεί και στην υποβολή αγωγών για αποζημιώσεις για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Επίσης, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι ο δήμος θα προβεί και σε δικές του μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί.
Διευθυντής ΕΛΚΕΘΕ στον realfm: Βρήκαμε ρύπανση ως την Σαρωνίδα – Μην κολυμπάτε όπου βλέπετε ίχνη πετρελαίου
Μην κολυμπάτε σε περιοχές που υπάρχει ορατή ρύπανση, σταγονίδια και κομμάτια πίσσας, προειδοποιεί τους πολίτες ο Γιάννης Χατζηανέστης Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του realfm με τον Νίκο Στραβελάκη.
Ο κ. Χατζηανέστης τόνισε ότι μέχρι και την Σαρωνίδα – που έχουν ελέγξει τις παραλίες -υπάρχουν περιοχές με ορατά υπολείμματα από την ρύπανση λόγω της πετρελαιοκηλίδας που σκορπίστηκε στο Σαρωνικό από το ναυάγιο του μοιραίου δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ θα γίνουν μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ενώ την Πέμπτη θα γίνει μεγάλη έρευνα από ωκεανογραφικό και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αμέσως μετά.
Παράλληλα, ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ.
Η απάντληση συνεχίζεται – Νέα λίστα με μαύρες παραλίες
Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, ενώ συνολικά κατά τη χθεσινή ημέρα, συνέδραμαν στις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής, 160 άτομα.
Τα μέσα που επιχειρούν είναι πέντε απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και έξι ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα «EMSA». Επίσης, ένας πλωτός γερανός, ένα δεξαμενόπλοιο, έξι ρυμουλκά, δύο λάντζες και δύο φουσκωτά σκάφη.
Σε όλα τα σημεία, όπου έως τώρα είχε παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, επιτηρεί καθημερινά αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος και η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το ΛΣ, στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στη θαλάσσια περιοχή της Ψυτάλλειας και της εισόδου στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους, ιριδισμοί που αντιμετωπίστηκαν.
Στη Σαλαμίνα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.
Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων-Λημνιώνα-Κυνόσουρας απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος, ενώ το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα, περίπου 50 μέτρων, μπροστά από την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ», η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος.
Από τον μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ» τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 245 μέτρων.
Επίσης, παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας, η οποία αντιμετωπίστηκε.
Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη.
Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου έχουν τοποθετηθεί δύο πλωτά φράγματα μήκους συνολικά 500 μέτρων και επιχειρούν τέσσερα άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας.
Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου, καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.
Στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχειρεί συνεργείο 18 ατόμων, έξι άτομα από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» και επτά εθελοντές δόκιμοι λιμενοφύλακες.
Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί βυτιοφόρο όχημα.
Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχειρεί ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα και δεκαπέντε δόκιμους λιμενοφύλακες.
Μπροστά από την παραλία του ΕΝΟΑ και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων.
Στη 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας επιχειρεί συνεργείο 37 ατόμων, ενώ στην εγκατάσταση ARC-BALUX 25 άτομα της αναδόχου εταιρείας, δέκα της λουτρικής εγκατάστασης «ΝΑΥΣΙΚΑ ΑΕ» και 35 εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Στο σημείο επιχειρούν δύο βυτιοφόρα οχήματα και ένας φορτωτής.
Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, στις οποίες εμφανίζονται σποραδικά ψήγματα πετρελαιοειδών.
Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί, προληπτικά, πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ» τοποθετήθηκαν τρία πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών ΑΡΙΩΝ-ΝΑΥΣΙΚΑ-ΑΦΡΟΔΙΤΗ.
Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT» έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών «MEDITERRANEO» και «GRAND BEACH».
Πηγή: Real.gr