Ψηφοφόροι οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές απείχαν και διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και την Αριστερά (Die Linke) έφεραν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στην αποψινή εκλογική επιτυχία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρία infratest dimap, από το CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προς την AfD μετακινήθηκαν 1.070.000 ψηφοφόροι, από το SPD 500.000 και από την Αριστερά 430.000, από τους Φιλελεύθερους (FDP) 50.000, και από τους Πράσινους 40.000, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι έφτασαν τις 740.000.
Στο μεταξύ, οι Σύροι πρόσφυγες χάρηκαν με την νίκη της Άγγελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, όμως εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο φοβούνται ότι θα πιέσει για να αυστηροποιηθούν οι νόμοι για την παροχή ασύλου.
«Προσευχόμασταν να κερδίσει η Μέρκελ», δήλωσε η Φατίμα αλ Χάινταρ, μητέρα δύο παιδιών από τη Δαμασκό. «Ο Αλλάχ απάντησε στις προσευχές μας. Για εμάς εκπροσωπεί τη σοφία και την ανθρωπιά», εξήγησε.
«Η Μέρκελ διακινδύνευσε την καριέρα της για να μας βοηθήσει», επεσήμανε από την πλευρά του ο 55χρονος Αϊμάν, σύζυγος της Φατίμα. «Θέλουμε να μάθουμε γερμανικά και να συμβάλλουμε στην επιτυχία της χώρας αυτής μέσω της δουλειάς μας, απλώς για να αποδείξουμε ότι είχε δίκιο και οι αντίπαλοί της άδικο», πρόσθεσε.
Η Φατίμα και ο Αϊμάν έμαθαν τα αποτελέσματα των εκλογών από τον 14χρονο γιο τους Ζαΐντ, ο οποίος ενημερωνόταν μέσω του κινητού του τηλεφώνου από το ZDF.
«Χρειαζόμαστε μια σοφή γυναίκα όπως αυτή στη Συρία για να σταματήσει τον πόλεμο», εξήγησε η Φατίμα.
Οι Σύροι πρόσφυγες έτρωγαν βραδινό σε εστιατόριο που βρίσκεται σε μια λεωφόρο της συνοικίας Νόικελν, την οποία οι πρόσφυγες αποκαλούν «αραβική οδό» επειδή σε αυτή υπάρχουν πολλά αραβικά καταστήματα.
Η προεκλογική εκστρατεία του AfD απευθυνόταν στους ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι η εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία υπονομεύει τον πολιτισμό της χώρας.
Παρά την πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολούθησε το 2015 η Γερμανίδα καγκελάριος, οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό υιοθέτησαν πέρυσι αυστηρότερους κανόνες για την παροχή ασύλου, αφού είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται και τους ψηφοφόρους τους να στρέφονται στο AfD.
Οι πρόσφυγες φοβούνται ότι μετά το μεγάλο ποσοστό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις βουλευτικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες.
«Είναι λιγότερο δημοφιλής εξαιτίας μας», δήλωσε ο Νάμπιλ Ζαϊναλντίν, 32 ετών από το Χαλέπι. «Κατανοούμε απολύτως ότι οι Γερμανοί ανησυχούν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε νομοταγείς πολίτες. Αλλά επίσης ανησυχούμε: ποια θα είναι η πολιτική ασύλου της νέας κυβέρνησης;», διερωτήθηκε.