Την άποψη πως μπορεί να υπάρξει το καλοκαίρι καθαρή έξοδος της χώρας μας από το πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Ναι, μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά», αποκρίνεται στη σχετική ερώτηση. «Είναι κοινή μας φιλοδοξία να πετύχουμε μια καθαρή έξοδο της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο ευχή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι κι ευχή της Ευρωζώνης», υπογραμμίζει ο κ. Ντάισελμπλουμ και σημειώνει πως «θα πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ομαλώς και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές. Όλα αυτά πρέπει να συμβούν. Δεν είναι δυνατό να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία γιατί διαφορετικώς θα είναι πολύ δύσκολο». «Μπορεί να γίνει Ναι, είναι δυνατό. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το πράξουμε. Απολύτως», διευκρινίζει.
Αναφερόμενος στην επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι όλες οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έχουν μια μικρή εποπτεία και διευκρινίζει: «Είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ. Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς αλλά και την κυβέρνηση.»
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ντάισελμπλουμ έχει ως εξής:
Ε: Την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Όλοι θυμόμαστε τους ζωηρούς διαλόγους σας με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Μοιάζει να ήταν σε μία άλλη ζωή; Σε μια άλλη χώρα.
A: Πάει πολύς καιρός τώρα. Ήταν το 2015, το πρώτο μισό του 2015, μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, γιατί μετά τη βελτίωση της οικονομίας το 2014, όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2015. Δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε την κατάσταση εντός τροχιάς. Τώρα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος. Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ελληνική κυβέρνηση, η οικονομία ανεβαίνει πάλι, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και τα πράγματα φαίνονται καλύτερα.
E: Πιστεύετε ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, η Ελλάδα θα βρισκόταν ήδη εκτός προγράμματος;
A: Είναι δύσκολο να το πει κανείς. Σίγουρα, το δεύτερο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Βασικά, στο τέλος του 2014 σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Μετά ήρθαν οι πρόωρες εκλογές. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν οι εκλογές γινόταν αργότερα; Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Ε: Τώρα πώς είναι η συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση; Είναι όλοι οι υπουργοί στο ίδιο μήκος κύματος; Είναι όλοι αφοσιωμένοι του προγράμματος και την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων;
A: Πιστεύω ότι τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει αν τελειώσει στο τέλος του έτους. Και ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι θέλει να την τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι ότι τώρα τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα. Έχουμε όλοι το ίδιο συμφέρον, ας πάμε να το κάνουμε. Ας τελειώσουμε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς και στην αρχή της επόμενης θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την τελική έξοδο τον Αύγουστο. Και ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει να βγει μπροστά για να διασφαλίσει ότι όλοι θα είναι αποδοτικοί και θα έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ε: Όμως, λίγο πολύ την ίδια περίοδο πέρυσι η κυβέρνηση αναλάμβανε την ίδια δέσμευση και εσείς κάνατε την ίδια ευχή. Ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν στο τέλος της χρονιάς και αυτό δεν έγινε. Άρα τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξο ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά;
Α: Λοιπόν, πιστεύω ότι για πρώτη φορά δεν θα χρειαστούμε μεγάλα νομοθετικά πακέτα. Περισσότερο έχουμε να κάνουμε με εφαρμογή και δρομολόγηση θεμάτων. Άρα θα έλεγα ότι τα περισσότερα θέματα είναι περισσότερο πρακτικής φύσεως και λιγότερο πολιτικής ή ιδεολογικής. Αν καταφέρουμε τα πρακτικά και να τα δρομολογήσουμε σίγουρα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεύτερον, πιστεύω πως όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο στο μυαλό μας, που είναι το τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο και η δυνατότητα να φτάσουμε ως την έξοδο με έναν ήπιο τρόπο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ε: Κύριε Ντάισελμπλουμ, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους Έλληνες ότι δεν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα;
Α: Πρώτα από όλα αναγνωρίζω πλήρως τι προσπάθειες και τι δυσκολίες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες. Σε καμία άλλη χώρα δεν ήταν η κρίση τόσο βαθιά και τόσα μακρά. Άρα καταλαβαίνω απολύτως την ανάγκη να υπάρξει μια προοπτική χωρίς άλλες περικοπές και να αφήσουμε την οικονομία να αναρρώσει. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό. Ο προϋπολογισμός είναι τώρα σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Άρα έχει γίνει αρκετή δουλειά.
Ε: Αλλά, υπάρχει ένα «αλλά» εδώ;
Α: Όχι, όχι. Το κλειδί είναι να σταθεροποιήσουμε αυτή την προσπάθεια. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεφύγουν τα πράγματα. Να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το φορολογικό σύστημα, να έρχονται τα έσοδα αλλά ταυτόχρονα να βεβαιωθούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις και θα ισχυροποιείται η οικονομία.
Ε: Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι στηριγμένο πάνω στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μια καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα. Είναι τόσο απλό ή η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από κάποιο είδος έλεγχο, αξιολογήσεις και δεμένη σε κάποιο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο;
Α: Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι είναι κοινή μας φιλοδοξία να έχουμε μια καθαρή έξοδο. Δεν είναι μόνο ευχή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι και ευχή της Ευρωζώνης. Δεύτερον, είναι δυνατόν. Ναι, μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά. Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ομαλά και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές. Όλα αυτά χρειάζεται να συμβούν. Δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το κάνουμε. Απολύτως.
Ε: Όμως η Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Συνεπώς πώς θα εποπτεύει η Ευρώπη αν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της;
Α: Λοιπόν, πιστεύω πως όπως σε όλες τις χώρες που είχαν πρόγραμμα θα υπάρξει αυτό που λέγεται εποπτεία μετά το πρόγραμμα, το έχει η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, όλοι έχουν τέτοιου είδους εποπτεία. Είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ. Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς αλλά και την κυβέρνηση.
Ε: Στο θέμα των τραπεζών. Υπάρχει πολύ συζήτηση σε σχέση με το τι είδους τεστ θα επιλεγεί. Το AQR ή το τυπικό στρες τεστ;
Α: Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπεί μέσα είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρωζώνη, εκεί που ανήκει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τελείωσαν τα προβλήματα.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος εκσυγχρονισμός της οικονομίας.
Ανέφερε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Το κάναμε το 2012. Το κάναμε ξανά στην αρχή αυτού του έτους με τις ρυθμίσεις του ESM. Θα κοιτάξουμε ξανά το θέμα μετά το τέλος του προγράμματος» και υπογράμμισε ότι αν η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική, θα φροντίζουμε να εξυπηρετείται το χρέος.
Επανέλαβε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και σημείωσε ενδεικτικά ότι «ο στόχος μας είναι να είναι η Ελλάδα ξανά ανεξάρτητη».
Ξεκαθάρισε ότι «κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εκεί όπου ανήκει. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα κάνει διαφορά, «οι γερμανικές θέσεις είναι αρκετά σταθερές στη γερμανική κοινωνία. Να κάνουμε όλοι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» σημείωσε.
Υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε πολύ επικριτικοί στον τρόπο που πορευτήκαμε στα χρόνια πριν από την κρίση στην Ευρωζώνη. Δάνεια που δεν επενδύθηκαν σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας αλλά στην κατανάλωση ή σε κλάδους χαμηλής παραγωγικής αξίας».
Διαβεβαίωσε ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα σε πολύ πιο σταθερό περιβάλλον και ζήτησε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.
Προειδοποίησε ότι ο λαΪκισμός και η ακροδεξιά δεν έχουν ηττηθεί, «βρίσκονται ακόμη σε άνοδο» και ζήτησε προσοχή.
Αναφορικά με τον ρόλο του ESM, εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε περισσότερο. Όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων αλλά και για να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Κτίζοντας στην εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον».
Για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά: Θα ήταν τέλειο η δουλειά μου να ήταν μόνιμη… αλλά θα πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μπορείς να έχεις κοινό υπουργό Οικονομικών χωρίς να έχεις κοινή κυβέρνηση; Μπορείς να έχεις κοινή κυβέρνηση χωρίς κοινό κοινοβούλιο; Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη έτοιμοι.
«Απαιτείται να προηγηθεί σύγκλιση. Χρειάζεται ένας μηχανισμός σύγκλισης -με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κοκ- τον οποίο έχουμε απολέσει και ο οποίος θα πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι με το όποιο βήμα περαιτέρω ενοποίησης» ανέφερε καταλήγοντας «η ενοποίηση απαιτεί σύγκλιση».