“Σημείο μηδέν” είναι για την ΕΚΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η απαίτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως “προαπαιτούμενο” και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ώρα που οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι θέτουν περίπου ως όρο για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση την παραμονή του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης, ο Μάριο Ντράγκι στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα επόμενα stress tests για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα γίνουν το 2018.
Αλλά ο ακριβής χρόνος αποτελεί θέμα μιας παρασκηνιακής συναλλαγής.
Όπως αναφέρει το thehuffingtonpost.gr, το Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος στα τραπεζικά ιδρύματα, στέλνοντας αντίστοιχα μηνύματα προς όλες τις πλευρές. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ αναζητά εναλλακτικές προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση εν μέσω αξιολόγησης, ενώ πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν στην HuffPost Greece, ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο επίσπευσης των κεφαλαιακών ελέγχων.
Στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικών των Θεσμών συζήτηση για την ιδανικότερη λύση, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και εμπλοκές εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να αποδεχθούν την απαίτηση του ΔΝΤ να προχωρήσει το σενάριο των AQR, καθώς τα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανό να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η διενέργεια των AQR δηλαδή ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει στην ανάγκη ακόμα μιας ανακεφαλαιοποίησης η οποία θα αγγίξει τα 10δις ευρώ. Και αν για την ΕΚΤ η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών δεν σημαίνει και πολλά, καθώς τα χρήματα υπάρχουν από το δάνειο που συνόδευσε το τρίτο μνημόνιο, η αποδοχή της πρότασης του ΔΝΤ θα δείξει ότι η ίδια η Κεντρική Τράπεζα αμφισβητεί και τους ελέγχους του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), αλλά και τα αποτελέσματα των stress tests του 2015.
Στην ΕΚΤ γνωρίζουν ότι για τις Ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζήτημα δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, όσο η διαχείριση των κόκκινων δανείων τα οποία διαρκώς αυξάνονται, δεν αντιμετωπίζονται και αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η υπόθεση με το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς ουδείς εκ των Θεσμών θα ήθελε στον παρόντα χρόνο τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα. Ιδιαίτερα όταν όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη επιθυμούν να κλείσουν κανονικά και στην ώρα του το ελληνικό πρόγραμμα.