Πριν μερικές ημέρες Ν.Δ και ΔΗΣΥ, προεξοφλώντας ουσιαστικά την αρνητική στάση των Αν.Ελ στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου και στην τροπολογία Κοντονή για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, είχαν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν καθώς δεν προτίθενται να συναινούν στην παραμονή μιας κυβέρνησης που έχει δεδηλωμένη ala carte.
«Το ζήτημα έχει εθνικές προεκτάσεις» είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε ότι από εδώ και στο εξής, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει καμία διάταξη αν αυτή δεν την ψηφίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, διότι δεν δέχεται να νομιμοποιήσει αυτή την τραγελαφική κατάσταση. «Αυτή η κυβέρνηση έχει μετρήσει τα 2/3 του βίου της και έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της περίεργης ισορροπίας ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, έχουμε γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων», είπε ο Κώστας Γκιουλέκας.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη.
«Αίναι αυτονόητο για εμάς να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – μια κυβέρνηση που ενώ επέλεξε τους ΑΝΕΛ για τα μνημόνια, απευθύνεται στην αντιπολίτευση για να περνάει το σύμφωνο συμβίωσης, το τέμενος, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Αυτό τέλος. Γι’ αυτό σας δηλώνουμε ότι δεν δίνουμε άλλοθι στην έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας και στην έλλειψη δεδηλωμένης για την υπερψήφιση νόμων ή μεμονωμένων διατάξεων, ανεξαρτήτως περιεχομένου».
Ωστόσο, κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο κι αφού συμφωνήθηκαν διευκρινίσεις που καλύπτουν πολιτικά τον δεύτερο, οι Αν.Ελ αποφάσισαν να στηρίξουν τις επίμαχες διατάξεις. Για την υπόθεση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, μάλιστα και ύστερα από τις αποσαφηνίσεις που έγιναν αποδείχτηκε ότι η ρύθμιση δεν έχει πολιτικό κόστος ενώ η στήριξη στις ρυθμίσεις για την ταυτότητα φύλλου είναι προφανώς μια κίνηση τακτικής.
Τώρα Ν.Δ και ΔΗΣΥ (η δεύτερη έχει καταστήσει σαφές πως για την ταυτότητα φύλου συμφωνεί, όπως έχει δηλώσει και το Ποτάμι που θα ψηφίσει) βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς κανονικά πρέπει να υπερψηφίσουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνούν. Ο ελιγμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά έπεσαν στο κενό, αν και προσώρας τα δύο κόμματα προτιμούν να σχολιάζουν την αναδίπλωση Καμμένου.
Η μεν ΝΔ, μάλιστα, καλλιεργούσε φιλελεύθερο προφίλ και ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υποσχόμενος στήριξη αλλά τώρα πρέπει να πάρει θέση, χωρίς προσχήματα και να δοκιμάσει τη συνοχή του δικού του κόμματος, καθώς υπάρχουν βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας αλλά και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης που έχουν αφήσει να εννοηθεί πως διαφωνούν. Η δε ΔΗΣΥ καλλιεργούσε κεντροαριστερό προφίλ αλλά στοιχήθηκε πίσω από τη γραμμή Μητσοτάκη και τώρα θα κατηγορηθεί ότι είναι «προοδευτική» μόνο εκ του ασφαλούς.