Στο Ταλίν της Εσθονίας βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τη διήμερη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα συζητηθεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ενώ παράλληλα, θα φανούν οι διαθέσεις κάθε χώρας και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας αφού πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ηγετών μετά τις γαλλογερμανικές εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας, σημείωσε ότι «είχαμε χθες μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι λόγω της κρίσης που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό. Δεν ανταποκριθήκαμε, πιστεύω, το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτές οι απόψεις πρέπει να συντεθούν και να δούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτό το διάλογο και με γενναίες αποφάσεις. Με ορίζοντα το 2019 (αυτό) είναι θετικό γεγονός» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Επίσης θετικό γεγονός είναι ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμη και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες» κατέληξε.
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στο χθεσινοβραδινό δείπνο των «28» φέρεται να αναφέρθηκε στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων αναφορικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων πρέπει να γίνει κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως ανέφερε η κρίση αυτή έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες τις ελληνικές θέσεις -τις οποίες πρωτοπαρουσίασε κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα- προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση στην οποία έχει εισέλθει με βασική προϋπόθεση να γίνει «κοινωνική», βασισμένη στην ανάπτυξη και εγκαταλείποντας τη λιτότητα.
Brexit: «Πρόοδο» στα δικαιώματα πολιτών βλέπει η Μέι, σε «θαύμα» ελπίζει ο Γιούνκερ
Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν θα λείπει και το ζήτημα του Brexit.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματευτές για το Brexit έχουν σημειώσει «καλή πρόοδο» σε συμφωνία αναφορικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών στην ΕΕ και ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Εκτιμώ τη συνεισφορά των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θέλω επίσης να δω να εξασφαλίζονται και τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν.
«Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σιγουριά και διαβεβαιώσεις», πρόσθεσε.
Μιλώντας στο Reuters από την Εσθονία όπου βρίσκεται, η Μέι είπε ότι επιχείρησε να δώσει νέα ώθηση στις προβληματικές διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την ομιλία της, η οποία εξέθεσε μια περισσότερο λεπτομερή προσέγγιση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η ίδια μάλιστα είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις εξήλθαν από το τέλμα.
«Δεν αναμένω επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου εκτός κι αν συμβεί ένα θαύμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας.
Μακρόν: Υπήρξε συναίνεση για να προχωρήσουμε με τα σχέδια μεταρρύθμισης της ΕΕ
«Υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο Ταλίν για να προχωρήσουν τα σχέδια μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν.
Τουσκ: Σε δύο εβδομάδες η πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ
Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Χθες βράδυ είχαμε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη συζήτηση για να δημιουργήσω αυτό που θα ονομάσω ατζέντα των ηγετών για το 2017 και το 2018, φυσικά σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη και θα παρουσιάσω αυτή την πολιτική ατζέντα σε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Τουσκ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο.
«Σε αυτή τη διαδικασία θα σεβαστώ όπως πάντα τρεις βασικές αρχές: πρώτον, την ανάγκη να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, δεύτερον την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος βήμα-βήμα, θέμα προς θέμα, και τρίτον και σημαντικότερο, την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα των 27 κρατών-μελών, επίσης στο πλαίσιο νέων ιδεών. Και τέτοιες υπήρξαν πολλές. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σαν διαγωνισμός της Eurovision, και ίσως είναι, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, θα το αξιοποιήσουμε σωστά, αν τραγουδήσουμε με μία φωνή», κατέληξε.