Για πρώτη φορά στο χώρο της εργασίας ισχύει στην Ελλάδα ότι σε όλη την Ευρώπη, «ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιδίδεται σε ψεύδη» σχετικά με τις αλλαγές τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και άλλα εργασιακά θέματα παραπλανώντας τους εργαζόμενους…
Κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ώστε «να ξεκαθαριστεί μια και καλή» ότι:
-Ο κατώτατος μισθός παραμένει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος και αποτελεί δίκτυ ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
-Ο κατώτατος μισθός και μετά το τέλος του προγράμματος παραμένει ανεξάρτητος και από αυτό το 10% της ανεργίας, και μπορεί να ανέβει μετά το τέλος του προγράμματος, οπότε θα το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση.
-Άλλαξε μεν θεμελιακά το θέμα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όμως οποιαδήποτε κλαδική ομοιοεπαγγελματική ή συλλογική σύμβαση διαμορφωθεί από τους κοινωνικούς εταίρους αυτό θα γίνει πάνω από τον κατώτατο μισθό. «Και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα μπορούμε για μη μισθολογικούς όρους – ποιότητα στην εργασία, ασφάλεια, ωράριο – οι τέσσερις κοινωνικοί εταίροι μπορούν να παίρνουν αποφάσεις (ασφάλεια, ωράριο, ποιότητα στην εργασία) και αυτές να έχουν γενικευμένη εφαρμογή.
Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στην φημολογία περί προβλήματος καταβολής των συντάξεων διαβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο ότι οι συντάξεις και του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Αναφορικά με την επιχειρηματικότητα ο κ. Βρούτσης διεμήνυσε ότι μέχρι το 2016 θα μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές πράγμα θετικό καθώς διαμορφώνεται ένα θετικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι θα επιτευχθεί άμεσα για πρώτη φορά η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας και επιπλέον καταργήθηκαν στρεβλώσεις και γραφειοκρατία στο ΣΕΠΕ.
Τέλος ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στην αδήλωτη εργασία και θα φτάσει έως το τέλος και προσέθεσε ότι αναφορικά με τα ασφαλιστικά ζητήματα θα γίνουν πράξη μέσα στο 2013 παρεμβάσεις που ουδέποτε τέθηκαν σε εφαρμογή (Αριάδνη, Ενιαίο σύστημα πληρωμής συντάξεων, πάταξης της φοροδιαφυγής, καταβολή επιδόματος στις οικογένειες κ.α.).
Πηγή ΑΜΠΕ