Τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις επιχειρούν να μπλοκάρουν οι καναλάρχες, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και της τιμής εκκίνησής τους, που καθορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ για την κάθε μια.
Με τις νέες προσφυγές ζητούν ουσιαστικά την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των αποφάσεων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με τις οποίες δρομολογήθηκαν οι αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών μετά την απόφαση του ΕΣΡ που καθόρισε τόσο τον αριθμό όσο και την τιμή εκκίνησης τους.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star Channel και ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής:
1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και
2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.
Όλοι οι προσφεύγοντες αναφέρουν, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.
Ακόμη αναφέρουν, ότι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ. Σε άλλο σημείο των προσφυγών αναφέρουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Προσπαθούν να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό
Είναι πασιφανές πια πως οι καναλάρχες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ώστε να χρησιμοποιούν νόμιμα τις δημόσιες συχνότητες που επί δύο δεκαετίες χρησιμοποιούν χάρη στο ευνοϊκό καθεστώς που τους εξασφάλιζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Παρ’ όλα αυτά, η νέα προσπάθειά τους να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό, αναμένεται να πέσει στο κενό. Και τούτο διότι ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών αλλά και η τιμή εκκίνησής τους καθορίστηκαν αυτή τη φορά από το ΕΣΡ και όχι από τον αρμόδιο υπουργό, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό ένα μόνο άρθρο του νόμου Παππά καθιστώντας όμως άκυρο τον πρώτο διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών καθόρισε σε 7 το ΕΣΡ με απόφασή του στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα όρισε και την τιμή εκκίνησης στα 35 εκατ. ευρώ. Η απόφασή αυτή του ΕΣΡ είχε προφανώς στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ όπως θα συνέβαινε αν είχε ισχύσει ο πρώτος διαγωνισμός τον οποίο πρακτικά ακύρωσε το ΣτΕ.
Πώς αντιδρά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των καναλιών ανήκει στο ΕΣΡ και η κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη, διαμηνύουν εν τω μεταξύ κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, σε απάντηση της προσφυγής κατά του καθορισμού του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας.
Οι ίδιες πηγές τπαραπέμπουν επίσης στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος, τονίζουν και καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.
Αντίδραση Ν. Παππά
Πυρά κατά των καναλαρχών εξαπέλυσε ο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο Ν. Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “24/7”, χαρακτήρισε “αναμενόμενη” την κίνηση των καναλαρχών, παρατηρώντας ότι “ήταν προφανές από πέρυσι ότι το θέμα ήταν η συνέχεια του καθεστώτος ασυδοσίας”.
“Δεν μπορούν να θεωρούν το τίμημα των 35 εκατομμυρίων ευρώ υπερβολικό και παράλληλα να προσφεύγουν για απώλεια εσόδων 32 εκατομμυρίων ευρώ για μία σεζόν για ένα σόου”, σχολίασε ακόμα, αναφερόμενος σε σχετική προσφυγή του Star.
Ο Νίκος Παππάς κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί του ζητήματος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, ενώ υπενθύμισε πως ο λεγόμενος “νόμος Παππά” έχει ψηφιστεί στην πλειοψηφία των άρθρων του από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Αναφέρθηκε ακόμα σε διαφημιστικές εταιρείες που συχνά αποσπούσαν επιστροφές από τα κανάλια σε τέτοιο βαθμό που τα καθιστούσε μη βιώσιμα.
Για την υπόθεση του Ελληνικού δήλωσε ότι ο νόμος δεν θα πρέπει να παρακάμπτεται και οι επενδύσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται σε ένα πλαίσιο νομιμότητας και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση αυτή συγκρούστηκαν δύο αντιλήψεις και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα από την στάση της αντιπολίτευσης.
Πηγή: koutipandoras.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ