Κάθε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο έχει αναμφίβολα την αξία της. Αποτελεί ευκαιρία να τεθούν στο τραπέζι τρέχοντα ζητήματα γεωπολιτικής και να επιβεβαιωθεί η θέση της χώρας στο κάδρο αυτών ακριβώς των εξελίξεων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας.
Η επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ γίνεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τόσο για τα προτάγματα της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια για έξοδο από την εποχή των μνημονίων, όσο και στο πλαίσιο των νέων συσχετισμών που επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο γεωπολιτικό τόξο που ξεκινά από την Ουκρανία και φθάνει στη Μέση Ανατολή.
Παρά τη συγκρουσιακή και επιπόλαια μεταλλασσόμενη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ως αναβαθμισμένο -εξαιτίας των συνθηκών- τον ελληνικό ρόλο στην περιοχή. Η ασταθής πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που “φλερτάρει” με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η επιθετική πολιτική του στο Κουρδικό ζήτημα, το ανοικτό μέτωπο της Συρίας και φυσικά τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ένα νέο πεδίο αναφοράς στο οποίο η Ελλάδα, παρά την κρίση, προβάλλει ως σταθεροποιητικός παράγοντας.
Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν θα είναι, βεβαίως, ένας υγιεινός περίπατος. Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης Τραμπ περιλαμβάνουν σε περίοπτη θέση την βάση της Σούδας. Η Αθήνα συναίνεσε στην επέκταση της σχετικής διακρατικής σύμβασης για ένα χρόνο ακόμα, ωστόσο οι ΗΠΑ είναι βέβαιο πως θα επιθυμούσαν έναν μακρόχρονο σχεδιασμό.
Πλην της βάσης στο Νόρφολκ της Μεγάλης Βρετανίας, το κρητικό λιμάνι είναι το μόνο στο οποίο, για παράδειγμα, μπορούν να ελλιμενιστούν αεροπλανοφόρα, η χρησιμότητά του, δε, για την ηλεκτρονική και τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλη.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν εκείνο το σήμα που χρειάζεται η Αθήνα για την εδραίωση της εμπιστοσύνης στις αγορές. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ δεν φείδεται εσχάτως καλών λόγων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην λάβει κάποια ισχυρή διαβεβαίωση για εποικοδομητική εμπλοκή του ΔΝΤ, ωστόσο τα funds θα μετρήσουν ιδιαίτερα την όποια θετική δήλωση της αμερικανικής διοίκησης. Η επιμονή, δε, της Ουάσιγκτον στην προώθηση των ενεργειακών “πρότζεκτ” στην περιοχή μας, στα οποία σημαίνοντα ρόλο έχει η αμερικανική Exxon Mobil, ενισχύει περαιτέρω την αίσθηση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θέλει να εκπέμψει η Αθήνα.
Για την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό το ταξίδι αυτό είναι και μία επιβεβαίωση της στροφής προς τον ρεαλισμό. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με την εξαιρετική συνεργασία με το Ισραήλ και τη σύνδεση με την Αίγυπτο, μια χώρα- βαρόμετρο στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή. Τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει σαφές μήνυμα ότι επικυρώνει και ο ίδιος το γεωπολιτικό δόγμα της χώρας που κοιτάζει προς δυσμάς.