Επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις κι ενέργεια είναι οι τομείς οι οποίοι θα τεθούν στο επίκεντρο σειράς επαφών και συζητήσεων τις οποίες θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις ΗΠΑ με ανώτατους κι ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ομογένειας, με αποκορύφωμα βεβαίως τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν της πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και τους πρωθυπουργού της.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας φθάνει αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα του Ιλινόι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.
Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο βασικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη (17/10), ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, Τετάρτη, πριν την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:
– Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.- Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.- Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.- Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.
Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Επισημαίνεται πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
https://youtu.be/7kpQ1Iyws7E
Το διπλωματικό παρασκήνιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λ. Οίκο
Σχεδόν τέσσερις μήνες διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις στο πρασκήνιο μέχρι να οριστικοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Παρ’ ότι η αμερικανική πλευρά δήλωνε εξ’ αρχής θετική σε μια επίσκεψη του ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το «βεβαρυμμένο» πρόγραμμα του Αμεριανού προε΄δρου καθιστυούσε αρκετά δύσκολη την εξεύρεση της κατάλληλης ημερομηνίας. Την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου το τοπίο άρχισε σαφώς να ξεκαθαρίζει, ενώ η συνάντηση «κλείδωσε» στο τέλος του ιδίου μήνα και σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι επαφές του Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον αλλά και η προετοιμασάι που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ειδικότερα, ιδιαιτέρως εντατικές προσπάθειες κατεβλήθησαν από την ελληνική Διπλωματία, εν μέσω θέρους. Μάλιστα, τον Ιούλιο πύκνωσαν, τόσο με αξιωματούχους του State Department, όσο και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του προεδρικού περιβάλλοντος. Αρχικώς, η αμερικανική πλευρά είχε φτάσει σε σημείο προσκλήσεως του κ.Αλέξη Τσίπρα από την αντιπροεδρία της αμερικανικής κυβέρνησης. Κάτι, μάλιστα, που, κατά ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται να είχε πάρει τη μορφή του κατεπείγοντος. Κι’ αυτό, διότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ουάσιγκτον βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη, όχι μόνον με ανοικτά «μέτωπα», όπως το μεσανατολικό, αλλά ανησυχούσε και για την κλιμάκωση των εξελίξεων στην απρόβλεπτη«απρόβλεπτη» Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, με την έλευση του Φθινοπώρου. Ταυτόχρονα, μόλις λίγους μήνες πριν είχε αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση στα Σκόπια, αλλά και στην Αλβανία. Στο μεταξύ, όλα έδειχναν ότι σηματοδοτούνται και νέες εξελίξεις στη Συρία, υποτροπιάζουν οι αμερικανο-ιρανικές σχέσεις, επίκειται Δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν, συνεχιζόταν η κρίση στον Κόλπο, ενώ και οι αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις έμπαιναν σε νέα, δύσκολη τροχιά.
Την ίδια στιγμή, όμως, που πολλαπλασιάζονταν τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, και ταυτόχρονα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιαττ, δήλωνε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονταν στο καλύτερο δυνατό σημείο εδώ και δεκαετίες, και δεν έχανε την ευκαιρία -στις πάμπολλες συνεντεύξεις που έδινε- να εγείρει αιτήματα για παροχή αυξημένων στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Ελλάδα, καθώς και για ενεργειακά deal, η Ουάσιγκτον έδιδε «θολές»απαντήσεις στις ελληνικές κρούσεις. Κάτι που, εκτός των άλλων, οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και τις σοβαρές συγκρούσεις που ακόμα μαίνονται στους κόλπους της.
Καθοριστικές επαφές
Η Αθήνα, ωστόσο, ήταν κατηγορηματική. Ευχαρίστως θα δεχόταν τον κ.Πένς στην Αθήνα, όποτε ο ίδιος το επιθυμούσε, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και σίγουρα ο ελληναςπρωθυπουργός ήταν έτοιμος να συναντηθεί μαζί του, για παράδειγμα, στο περιθώριο κάποιου διεθνούς φόρουμ, αλλά αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα ήταν συνάντηση με τον κ.Τραμπ
Εκτός των άλλων, σημείωσαν, ο κ.Τραμπ «είχε στο μεταξύ συναντηθεί με ηγέτες αρκετών άλλων χωρών, οι οποίες διαθέτουν πολύ μικρότερη περιφερειακή εμβέλεια σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά φάνηκε να συμμερίζεται τις ελληνικές απόψεις, ενώ «απολογούμενη» για τη συχνότητα των επαφών Τράμπ – Ερντογάν, τις παρουσίασε ως κινήσεις ανάγκης που επιβάλλονται εξαιτίας των σοβαρών διαφορών που έχουν Ουάσιγκτον και Αγκυρα σε σειρά ζητημάτων, με πρώτο από όλα το Συριακό. Πρόκειται για μάλλον δυσάρεστες επαφές, φέρονται να εκμυστηρεύθηκαν πρόσφατα αμερικανικοί κύκλοι στην Αθήνα, με αφορμή και τη νέα «κρίση» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις εξαιτίας της σύλληψης Τούρκου που εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, οι οποίες, ωστόσο, είναι αναγκαίες, δεδομένου, όπως επισήμαιναν, ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διαρρήξουν τος σχέσεις τους με την Τουρκία. Να σημειωθεί, όμως, πως ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο πλείστες είναι οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς και σειράς πρωτοκλασάτων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών και του Πενταγώνου, ενώ αντίθετα ουδεμία τέτοια επίσκεψη έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Κάτι που ουδόλως περνά απαρατήρητο από την Αθήνα, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Πτήση με F-16 και Σούδα
Όπως και να’ χει, ο αμερικανός παράγων καλείται τώρα, με την ευκαιρία της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, να επιβεβαιώσει με τις αντίστοιχες χειρονομίες τις δηλώσεις που συνεχώς κάνουν οι αξιωματούχοι του ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές με την Τουρκία και ότι πρόκειται για μια δυνατή και στρατηγικής σημασίας φιλία. Πολύ περισσότερο, όταν η αμερικανική πλευρά, έως τώρα δηλώνει ευθαρσώς μόνον τα «θέλω» της, αλλά δεν έχει καν εκδηλώσει κάτι σχετικά με το τι είναι διατεθειμένη να δώσει. Ειδικά, μάλιστα, όταν οι διευκολύνσεις που ζητάει από την Ελλάδα, αποτελούν θεματικά ποιοτικό άλμα στον ρόλο που ζητούν να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη γειτονιά της.
Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι στην επίσημη ατζέντα των ελληνο-αμερικανικών επαφών, κατά την επίσκεψη του ελληνα πρωθυπουργού, δεν υπάρχεικαν το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για τη Σούδα επί μια πενταετία, όπως διαρκώς ζητούν, εδώ και καιρό, οι Αμερικανοί. Ο λόγος είναι ότι μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών, κ.ΝίκοςΚοτζιάς, υπέγραψε την ανανέωση για ένα έτος, όπως άλλωστε γινόταν εδώ και δεκαετίες. Να σημειωθεί πως ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη Δευτέρα ιδιαιτέρως σημαντική συνάντηση με τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αντιστράτηγο, Μακ Μάστερ. Από τη μεριά του, πάντως, ο πρωθυπουργός, κ.Α.Τσίπρας, και με την πτήση που έκανε με F-16 πάνω από το Αιγαίο, μόλις λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι βασικό αντικείμενο του ενδιαφέροντόςτου, εκτός των άλλων, είναι η έκκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μας, και ειδικά πέριξ των ελληνοτουρκικών, καθώς και η ουσιαστική –και όχι απλά λεκτική- στήριξη που πρέπει να επιδείξουν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.Σημαντικό είναι, τέλος, πως καθ’ όλη τη διάρκειατων επαφών για να κλείσει η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ, οι Αμερικανοί επεδείκνυαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως επιθυμούν να παίξει η Ελλάδα τον ρόλου του βασικού πυλώνα των εξελίξεων στην περιοχή.