«Τα πιο δύσκολα τα ξεπεράσαμε» δηλώνει ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί , ενώ κινείται πλέον με αναπτυξιακούς ρυθμούς. Παράλληλα εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι καθυστέρησης της τρίτης αξιολόγησης.
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εσωτερικών λέει: «Οι προοπτικές είναι αισιόδοξες και παρά το γεγονός ότι η βελτίωση των δεικτών δεν εξατομικεύεται στη ζωή του καθενός, αποτελεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να αισθανθούμε κάποτε πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην καθημερινότητά μας».
Αναφερόμενος στα σχόλια περί «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών επισημαίνει ότι «αποδυναμώνουν τη συνοχή της κυβέρνησης».
Η πραγματική απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της ΝΔ – υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης – αλλά το ποσοστό αποχής στις επόμενες εκλογές όποτε γίνουν αυτές.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μέχρι την εξάντληση της τετραετίας απομένουν κάτι λιγότερο από δύο χρόνια. Μεσολαβούν όμως και δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι και εφαρμογή μέτρων. Θεωρείτε πως θα αντέξει η κυβέρνηση ή θα χρειαστεί ανανέωση της λαϊκής εντολής;
Σωστά επισημάνατε πως απομένουν λιγότερο από δυο χρόνια έως το τέλος της τετραετίας και αυτό σημαίνει πως έχουμε ξεπεράσει το μέσον της και μαζί μάλλον το πιο δύσκολο κομμάτι των μέτρων που έπρεπε να πάρουμε στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, ενώ κινείται πλέον με αναπτυξιακούς ρυθμούς. Οι προοπτικές είναι αισιόδοξες και παρά το γεγονός ότι η βελτίωση των δεικτών δεν εξατομικεύεται στη ζωή του καθενός, αποτελεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να αισθανθούμε κάποτε πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην καθημερινότητα μας. Με δυο λόγια, όσο πιο αισθητή είναι η βελτίωση της οικονομίας τόσο πιο εύκολη και στέρεη θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια, αλλά και η δυνατότητα της χώρας μας να ξανασχεδιάσει το μέλλον της και να επανεξετάσει τις δεσμεύσεις της. Δεν θεωρώ πως όλα αυτά είναι εύκολα και για αυτό δεν διακατέχομαι από βεβαιότητες, τα πιο δύσκολα όμως τα ξεπεράσαμε.
Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να έχουν διευθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα, που αποτελούν ευθύνη των υπουργείων. Θα επιτευχθεί ο στόχος ή θα δοθεί αφορμή να ειπωθεί ξανά πως κάποιοι υπουργοί παίζουν «κατενάτσιο»;
Δεν βρίσκω πραγματικούς λόγους καθυστέρησης, αν και όπως γνωρίζετε δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα από τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Όσον αφορά τα περί “κατενάτσιο” τα έχω ήδη σχολιάσει σε πρόσφατη συνέντευξη μου. Τέτοιοι άστοχοι χαρακτηρισμοί δεν αφορούν κανέναν υπουργό της κυβέρνησης και αποδυναμώνουν τη συνοχή της.
Οι πρόσφατες δηλώσεις σας για το Ελληνικό ερμηνεύθηκαν από ορισμένα μέσα ως «βολή» προς συναδέλφους σας στην κυβέρνηση. Σας φέρουν μάλιστα να έχετε σηκώσει δικό σας μπαϊράκι…
Δεν συμφωνώ με αυτές τις ερμηνείες, που κατά τη γνώμη μου εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας φθοράς της κυβέρνησης. Τόσο η ανακοίνωση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η απόφαση του ΚΑΣ επιβεβαίωσαν την πάγια προσέγγιση της κυβέρνησης πως οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες με όρους και προϋποθέσεις. Με σεβασμό στους νόμους, στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Αυτές οι αρχές ισχύουν για τον οποιονδήποτε. Αυτό το μπαϊράκι δεν θα το υποστείλουμε ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται, αλλά παραμένει μεγάλη. Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει αυτή την εικόνα στις κάλπες;
Το νέο ποιοτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων, στον βαθμό που αυτές για διάφορους λόγους είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, είναι πράγματι αυτό που αναφέρατε, η μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Η πραγματική όμως απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της Ν.Δ., που δεν φαίνεται άλλωστε να υφίσταται, αλλά το ποσοστό της αποχής στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τους δεσμούς του με τη κοινωνία και δεν τους διαρρηγνύει, και αυτό είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τους σημερινούς δημοσκοπικούς συσχετισμούς.
Ο κυβερνητικός εταίρος σας θέτει προσκόμματα σε διάφορες προοδευτικές τομές. Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί και την ημερομηνία λήξης της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛΛ.;
Παρά τις προγραμματικές μας διαφορές, τις οποίες δεν κρύψαμε ποτέ, οι λόγοι της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛΛ. δεν έχουν εκλείψει. Όταν εκλείψουν, θα το καταλάβετε.
Ο χώρος της Κεντροαριστεράς πρέπει να θεωρείται εν δυνάμει σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ; Είδαμε στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου πως τρεις από τους διεκδικητές της ηγεσίας της δεν ήρθαν στη Βουλή για να ψηφίσουν…
Εν δυνάμει ναι, με βάση τις σημερινές θέσεις της δεν βλέπω να προκύπτει μια τέτοια συμμαχία. Όσο δεν επιλέγεται ένας ουσιαστικός στρατηγικός επαναπροσδιορισμός, με βασικό στοιχείο του την οριοθέτηση με τον νεοφιλελευθερισμό, δεν είναι ορατή μια τέτοια συμμαχία. Όσο αυτό δεν το κάνει, νομίζω ότι δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί, δεν μπορεί να αποκτήσει μια διαφορετική διακριτή πορεία έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Δείτε τι γίνεται με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, χωρίς να έχει προϋπάρξει κόμμα και χωρίς πολιτικό πλαίσιο. Είναι η αποθέωση της μεταπολιτικής, της μεταδημοκρατίας. Μία τέτοια διαδικασία ουσιαστικά τι κάνει; Απαξιώνει την έννοια του πολιτικού συλλογικού υποκειμένου.
Έχετε δηλώσει πως η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση θα εισαχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ισχύει αυτός ο προγραμματισμός; Η περιφερειάρχης Αττικής είπε πρόσφατα πως εκκρεμούν άλλα πολλά, «που έπρεπε να έχουν γίνει από… χθες».
Πρόθεσή μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να φέρουμε το θέμα της απλής αναλογικής ως μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου θεσμικών αλλαγών στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Η αυθεντικότερη έκφραση των τοπικών συσχετισμών διευρύνει το πεδίο της δημοκρατίας και πρέπει να συνοδεύεται με τη διασφάλιση ενός μεγαλύτερου χώρου για την αυτοδιοίκηση. Η αποσαφήνιση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, η αποφασιστική συμμετοχή της στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και η αποτελεσματικότερη διοίκηση των ΟΤΑ αποτελούν τους βασικούς μας στόχους. Με αυτή την έννοια με βρίσκει σύμφωνο η διαπίστωση της Ρένας Δούρου πως πολλά «θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες».