Την αισιοδοξία του ότι θα μπει πολύ σύντομα ένα τέλος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέφρασε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
“Στο τέλος πρυτανεύει πάντα η λογική” επεσήμανε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παρά τις διαφωνίες το επίπεδο πλέον διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού μας παραχώρησε συνέντευξη με αφορμή την ανάληψη των Παράκτιων Αγώνων. Μια διοργάνωση, που όπως είπε, αποτελεί στοίχημα για την ελληνική κοινωνία. Στοίχημα ότι μάθαμε από τα λάθη των προηγούμενων χρόνων. Ο Γιώργος Βασιλειάδης, τέλος έδωσε σε όλους συγχαρητήρια για τη συνεργασία και παραδέχτηκε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, μετά τους αγώνες.
ΕΡ: Πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα που πήρε τους Παράκτιους Αγώνες, μια τόσο μεγάλη διοργάνωση θα έρθει στη χώρα μας;
“Καταρχήν, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, που καταφέραμε να έχουμε έναν πλήρη φάκελο και μια σοβαρή υποψηφιότητα, ώστε να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέσα από αυτούς τους αγώνες θέλουμε να δείξουμε τη νέα φιλοσοφία που έχουμε στη διοργάνωση τέτοιων αγώνων. Να δείξουμε τη νέα φιλοσοφία με την εκμετάλλευση των υποδομών και να δείξουμε ότι όχι απλά μπορούμε να κάνουμε τους αγώνες, αλλά μπορούμε και καλά”.
ΕΡ: Αυτοί οι αγώνες έχουν πολλαπλά κίνητρα, τόσο για τους Ελληνες αθλητές, που θα συμμετάσχουν σε μία τέτοια διοργάνωση, για την τοπική κοινωνία και φυσικά για την εικόνα της χώρα μας…
“Είναι πολύ σημαντικό, επίσης γιατί έχει χαμηλό κόστος και θα μείνουν οι υποδομές. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα να αποδείξει ότι και έχει μάθει από τα λάθη της και φυσικά ότι μπορεί”.
ΕΡ: Προσωπικά δείξατε ότι θέλετε πολύ να έρθει αυτή η διοργάνωση στην Ελλάδα. Πήγατε και στη συνέντευξη Τύπου, καθώς και στην ανάληψη των αγώνων.
“Βοηθήσαμε όλοι, γιατί η κατάσταση ήταν σύνθετη. Είχαμε ένα μεγάλο μειονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους υποψηφίους. Δεν είχαμε ολυμπιακή επιτροπή κι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη διεκδίκηση. Ηταν, όμως, τόσο πλήρης ο φάκελος, επίσης έπαιξε μεγάλη σημασία η ενότητα που βγάλαμε. Η κυβέρνηση, η τοπική κοινωνία, ακόμη και οι κάτοικοι της Πάτρας έδειχναν ότι θέλουν να έρθουν αυτοί οι αγώνες στην Ελλάδα. Κι αυτό έβγαινε και προς τα έξω. Αυτό νομίζω έπαιξε κομβικό ρόλο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Πρέπει να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με τη δημοτική αρχή, την περιφέρεια και τους φορείς. Ηταν μια συνεργασία που μόνο αισιόδοξους μπορεί να μας κάνει για το μέλλον. Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Να φτιαχτεί η οργανωτική επιτροπή και να προχωρήσουμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο, σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον για τη διεξαγωγή του γεγονότος αυτού καθ’ αυτού και δεύτερον που είναι το πιο σημαντικό, η αξιοποίηση των υποδομών, μετά το τέλος των αγώνων. Κατά την γνώμη μου πρέπει να σχεδιάσουμε ήδη τι θα γίνει στις εγκαταστάσεις το 2020-21-22. Ετσι ώστε να καταστήσουμε την Πάτρα, κέντρο για όλους τους αγώνες Παραλίας, όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά της Ευρώπης”.
ΕΡ: Είπατε ότι είχαμε ένα μεγάλο μειονέκτημα με την ΕΟΕ. Φαίνεται ότι σιγά – σιγά βρέθηκε η λύση. Θα θέλαμε το δικό σας σχόλιο…
“Περάσαμε μια πολύ μεγάλη περιδίνηση, μια μεγάλη εσωστρέφεια. Νομίζω, όμως, ότι στην ιστορία πάντα στο τέλος πρυτανεύει η λογική, η σύνεση και αφού μιλάμε για την ολυμπιακή οικογένεια το ολυμπιακό ιδεώδες. Θέλω να λέω, όχι να πιστεύω, ότι είμαι αισιόδοξος, ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα θα λυθεί και η ελληνική ολυμπιακή και αθλητική οικογένεια ενωμένη θα προχωρήσει, ώστε να γράψουμε μια νέα σελίδα στον ελληνικό αθλητισμό”.
ΕΡ: Μιας και ήσασταν μαζί τόσο με τον κ. Καπράλο όσο και με τον κ. Κούβελο, το κλίμα ήταν καλό;
“Το κλίμα είναι καλό. Τώρα δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι και διαφωνία να υπάρχει, θα πρέπει να διατηρείται ένα υψηλό επίπεδο. Επειδή το αντίθετο μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στον ελληνικό αθλητισμό. Νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί πλέον. ”