Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με άλλους πρωθυπουργούς σε εκδήλωση της ομάδας “Friends of cohesion”. Στην εκδήλωση, που γίνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συζητηθεί το επόμενο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση του ποσού των 13 δισ. που αφορά τις δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου…
«Εμείς ως Ελλάδα κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Έχει τελειώσει από την πλευρά μας κάθε πρωτοβουλία. Πλέον, οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην Ευρώπη και περιμένουμε να κάνουν αυτό που πρέπει» είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος όμως εμφανίζεται αισιόδοξος, τόσο για την έγκριση, όσο και γα την καταβολή της δόσης.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει άμεσα λύση με το βασικό πρόβλημα που αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία συγκρούεται το ΔΝΤ με το Βερολίνο το τελευταίο διάστημα.
Η σύγκρουση υπερβαίνει την ελληνική πλευρά, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση αποφεύγει να εμπλακεί τουλάχιστον δημόσια στη συζήτηση, αν και έχει καταθέσει τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τα δικά της εναλλακτικά σενάρια.
Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει στους ευρωπαίους αξιωματούχους την ανάγκη να υπάρξει τελική απόφαση στη νέα συνεδρίαση – ορόσημο για την ελληνική υπόθεση του Eurogroup που ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς στην εκδήλωση των «Φίλων της Συνοχής», η οποία γίνεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν και συμμετέχουν 12 Πρωθυπουργοί, θα ζητήσει να αλλάξει η κατανομή των πόρων για την Ελλάδα που έχει γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2008-2009 και να ληφθεί υπόψη η ύφεση και τα νέα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών.
Ιδιαίτερα σημαντικό για τον Πρωθυπουργό, είναι η αναφορά του κ. Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, μετά η λήξη της συνόδου του Eurogroup, ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και πως οι εταίροι αυτό το αναγνωρίζουν.
Επίσης, μια άλλη θετική εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση – σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά – είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά διευκρίνισαν ότι απομένουν ορισμένες -λίγες- προαπαιτούμενες δράσεις να εφαρμοστούν.
Το μείζον ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιες είναι οι εκκρεμότητες και σε ορισμένους υπουργούς υπάρχει ο φόβος μήπως τεθούν άλλα ζητήματα στο δρόμο για την τελική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης, προβληματισμό προκαλεί σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να τοποθετηθούν, η σημείωση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» 6,4 δισ. ευρώ και το ενδεχόμενο να επιβάλλονται και νέα μέτρα, όταν χάνεται ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να αναθεωρηθούν τα ποσά που είχαν προβλεφθεί για την Ελλάδα με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2008-2009 και να ληφθούν υπόψη -στην κατανομή που θα γίνει- τα νέα στοιχεία που προέκυψαν την τελευταία τριετία, με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει, επίσης, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τους οποίους θα συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το θέμα της Ελλάδας και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Πηγή ΑΜΠΕ, www.tovima.gr