Η αναμφισβήτητα μεγάλης αξίας επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Ουάσιγκτον σε όλο το φάσμα θεμάτων σχετικά με την οικονομία, την άμυνα, τα ελληνοτουρκικά και το εν γένει γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, έχει αποτελέσει “μήλον την έριδας” και μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι ορισμένοι ερίζουν για το ποιος έκλεισε το ραντεβού.
Κακώς. Διότι εκείνο που προέχει είναι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αμερικανικός παράγοντας ήθελαν αυτή τη στιγμή τον Αλέξη Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Και τον ήθελαν διότι αυτό δεν συμφέρει μόνο την Ελλάδα, συμφέρει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιμονή σε θετικές δηλώσεις για το τι σημαίνει μια “ισχυρή Ελλάδα” για την περιοχή και τα αμερικανικά συμφέροντα από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ είναι, άλλωστε, εξόχως αποκαλυπτική.
Κάποιοι λένε ότι το ραντεβού το έκλεισε ο Πάνος Καμμένος. Άλλοι ο Νίκος Παππάς. Κι άλλοι ο Νίκος Κοτζιάς ή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Η αλήθεια είναι πως όλοι έκαναν αυτό που έπρεπε, καθένας στον τομέα του.
Η προετοιμασία, ωστόσο, έγινε σε διπλωματικό επίπεδο για αρκετούς μήνες. Σημαντικό ρόλο, ίσως τον σημαντικότερο, έπαιξε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρέϊμοντ Μακ Μάστερ, ο στρατηγός με μακρά θητεία σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που είναι ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα στο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Μακ Μάστερ, λοιπόν, συνάντησε τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες ο Νίκος Κοτζιάς και ανέπτυξε μαζί του μία σχέση εμπιστοσύνης. Αυτή η σχέση και η βαθιά πεποίθηση του Μακ Μάστερ για το πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ελληνικός ρόλος στην περιοχή επέδρασαν πολύ θετικά στο να πεισθεί ο Ντόναλντ Τραμπ ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συνάντηση. Σε συνδυασμό, βεβαίως, με τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Το γεγονός ότι με μεγάλη επιμέλεια ο Αλέξης Τσίπρας οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους “παίκτες” της περιοχής (Αλ Σίσι, Νετανιάχου κ.ά) που κινούνται στη “γραμμή” της νέας αμερικανικής στρατηγικής, αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Αθήνας για αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, πρώην CEO της ExxonMobil που συνεργάζεται στενά με τα ΕΛ.ΠΕ και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα, έπαιξε κι αυτός τον δικό του ρόλο. Ο Κοτζιάς συνάντησε επίσης αρκετές φορές τον Τίλερσον. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, άλλωστε, έγινε δέκτης του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη βάση της Σούδας. Παρότι το θέμα είναι (και) στρατιωτικό, υπάγεται στην καθαρά διπλωματική ατζέντα αφού οι διακρατικές συμβάσεις συντονίζονται από τα υπουργεία εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.
Ο Νίκος Παππάς ήταν ο κρίσιμος άνθρωπος την τελευταία στιγμή αφού ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού έκανε τις τελικές συνεννοήσεις στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.
Ενώ σημαντική παράμετρος ήταν και η καλή προετοιμασία που έκανε ο “Αμερικανός” της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, που χάρη στις εξαιρετικές επαφές του έκλεισε τα ραντεβού με επιχειρηματίες και επενδυτές.