“Όχι μόνο κίνδυνοι, αλλά κι ευκαιρίες για τη χώρα μας προκύπτουν από το Brexit“, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, αποτυπώνοντας το κλίμα της ευρείας υπουργικής σύσκεψης την οποία συγκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Δημόσιας Τάξης, καθώς και του υφυπουργού Οικονομικών.
Στη σύσκεψη αυτή παρουσιάστηκαν και πορίσματα διυπουργικής επιτροπής, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, που είχε συγκροτήσει το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών και έγινε εκτενής ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως εφόσον η Βρετανία επέλεξε το hard (σκληρό) Brexit, δηλαδή την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, στο εξής, προϊόντα, κεφάλαια, άνθρωποι και υπηρεσίες δεν θα διακινούνται ελεύθερα.
Για το λόγο αυτό, δήλωσε, «θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φοιτητών στη Μεγάλη Βρετανία, ως πρώτη προτεραιότητα».
Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και για το συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα αφορά μελλοντικούς συνταξιούχους και τη λήψη μέτρων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων που εξάγονται στη βρετανική αγορά. «Διαπραγματευόμαστε ως 27 με μία φωνή με το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προστατεύσουμε απολύτως και τα εθνικά μας συμφέροντα» σημείωσε καταληκτικά.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες από τη μετεγκατάσταση μεγάλων οργανισμών ναυτικής ασφάλισης και αντασφάλισης από τη Μεγάλη Βρετανία.
Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό από το Brexit. Ειδικότερα, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων από τον τουρισμό αν και μπορεί να προκύψει θέμα με την ισοτιμία ευρώ-λίρας. Επισήμανε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα υπάρχει σημαντική άνοδος του τουριστικού ρεύματος από τη Μεγάλη Βρετανία και το 2018.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, είπε ότι υπάρχει ένα τεράστιο επιστημονικό δυναμικό από Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο που ψάχνουν να πάνε σε άλλες χώρες μετά το Brexit και είναι ευκαιρία για τη χώρα μας να τους προσελκύσει.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε πως θα υπάρχει υπεύθυνος ανά υπουργείο για το Brexit και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρχει καταγραφή των τομεακών θεμάτων, ούτως ώστε το υπουργείο Εξωτερικών να έχει τη συνολική εποπτεία της κατάστασης.
Επίσης, έγινε γνωστό πως για το θέμα των επιπτώσεων του Brexit στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, θα υπάρξει διευρυμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στο οποίο θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.
Τη διυπουργική σύσκεψη ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, στην οποία ο κ. Κατρούγκαλος τους ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις προοπτικές της και ζήτησε να πληροφορηθεί τις ανησυχίες και τις θέσεις τους. Συμφωνήθηκε ο συντονισμός των προσπαθειών για να προασπιστούν οι εθνικές θέσεις.