Συνολικώς 16 διεθνείς οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου καταδικάζουν απεριφράστως τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία και ζητούν άμεση κι ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατό της.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ και ΕFJ), η δολοφονία της Γκαλιζία, που σκοτώθηκε στις 15 Οκτωβρίου, όταν το αυτοκίνητό που οδηγούσε εξερράγη, είναι μια «στοχευμένη επίθεση».
«Επειδή ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ και τμήματα της πολιτικής ελίτ της Μάλτας ήταν στόχοι των αποκαλύψεων της Γκαλιζία, συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια ανεξάρτητη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
«Η βάρβαρη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είναι μια επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοσιογραφίας. Αυτό το έγκλημα σκοπεύει να εκφοβίσει κάθε δημοσιογράφο που ερευνά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τύπου και Ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης, Λουτς Κίνκελ.
Στο δελτίο Τύπου του IFJ και του ΕFJ, υπενθυμίζει ότι 16 ημέρες πριν τη δολοφονία της, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε ειδοποιήσει την αστυνομία ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η Γκαλιζία διεξήγαγε μια σειρά από έρευνες για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο και είχε υποστεί δεκάδες προσβολές και παρενοχλήσεις. Λόγω των ερευνών της, τον Φεβρουάριο, τα περιουσιακά της στοιχεία πάγωσαν, ύστερα από αίτημα του υπουργού οικονομικών, Κρις Καρντόνα και του αξιωματούχου της πολιτικής του για την Προεδρία της ΕΕ, Ζοζέφ Τζεράντα.
Στις 24 Αυγούστου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντριάν Ντελία κατέθεσε αγωγή εναντίον της για υποθέσεις που τον συνέδεαν με λογαριασμούς offshore, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, που προέρχονταν από πορνεία σε διαμερίσματα στο Λονδίνο. Στις 11 Μαρτίου, ο Σίλβιο Ντέμπονο, ιδιοκτήτης της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, DB Group, υπέβαλε 19 κατηγορίες εναντίον της Γκαλιζία, έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων της δημοσιογράφου για συμφωνίες με την μαλτέζικη κυβέρνηση για την ανάληψη έργου δημοσίων εκτάσεων υψηλής αξίας.
Η Γκαλιζία, ηγήθηκε της έρευνας των Panama Papers για τη διαφθορά στη Μάλτα, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ και η σύζυγός του Μισέλ, διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς σε τράπεζες offshore, για να κρύψουν τις πληρωμές από την άρχουσα οικογένεια του Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται ότι η Γκαλιζία εργάστηκε σε αυτή την έρευνα με το γιο της Μάθιου Καρουάνα Γκαλιζία, δημοσιογράφο που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ στη διερευνητική δημοσιογραφία και ο οποίος έχει δημοσιεύσει άρθρα περί οικονομικών ατασθαλιών του πρωθυπουργού Ζοζέφ Μουσκάτ και των συνεργατών του.
Στις 17 Οκτωβρίου 2017, η οικογένεια της δημοσιογράφου υπέβαλε επείγουσα αίτηση στο Μαλτέζα δικαστή Κονσουέλο Σκέρι Χερέρα, να απέχει από τη διερεύνηση της δολοφονίας της Γκαλιζία, λόγω «καταφανούς σύγκρουσης συμφερόντων» του δικαστηρίου. Το 2011, το ανώτατο δικαστήριο είχε ξεκινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον της δημοσιογράφου για σχόλιά της για τον δικαστή Χερέρα.
Eξάλλου, σύμφωνα με το δείκτη λογοκρισίας του σχεδίου χαρτογράφησης της ελευθερίας του Τύπου (Mapping Media Freedom), το 2017 στη Μάλτα έχουν γίνει επτά αναφορές για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, εκ των οποίων οι πέντε συνδέονται με την Καρουάνα Γκαλιζία και την οικογένειά της.
«Η δολοφονία μιας εξέχουσας δημοσιογράφου, υπό το φως του ήλιου, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα αυτού του εγκλήματος. Η δημοσιογραφική δουλειά της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία που αναγκάζει την εξουσία να λογοδοτεί και να φωτίζει τη διαφθορά, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των δημοκρατικών μας θεσμών. Η δολοφονία της είναι μια απώλεια για τη χώρα της και για την Ευρώπη», δήλωσε η Χάνα Μάσλιν, διευθύντρια της βάσης δεδομένων του Δείκτη Λογοκρισίας του σχεδίου για την Χαρτογράφηση της Ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης (Μapping Media Freedom).
Η δολοφονία της Γκαλιζία έχει προκαλέσει ευρεία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαν και του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Χάρλεμ Ντεσίρ.
Συγκεκριμένα, οι 16 διεθνείς οργανισμοί ελευθερίας του Τύπου, ζητούν:
– Μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου.
– Προστασία των μελών της οικογένειάς της και των άλλων Μαλτέζων δημοσιογράφων που απειλούνται.
– Μέτρα για την προστασία της ανεξάρτητης και κριτικής δημοσιογραφίας, για να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργαστούν ελεύθερα.