Στη συνέντευξη την οποία έδωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία της διοργάνωσης «Mazinnov2», ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, εξηγεί πως η Γαλλία είναι ηγέτιδα δύναμη στην καινοτομία, η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό οικοσύστημα και πως είναι μια ευκαιρία οι παραδοσιακά στενές σχέσεις των δύο λαών να πάρουν νέα πνοή με την κοινή δημιουργία.
Η χάρτα «Mazinnov», που υπογράφηκε με την ολοκλήρωση του πρώτου φόρουμ τον Νοέμβριο του 2016, αριθμεί ήδη 160 υπογραφές, ενώ για τη φετινή εκδήλωση, περισσότεροι από 50 startupers έχουν εκφράσει την επιθυμία να «υιοθετηθούν» από πιο ώριμες επιχειρήσεις, ενώ οι τελευταίες έχουν ενδιαφέρον να «υιοθετήσουν».
Η καινοτομία δίνει πάντα ώθηση στην ανθρωπότητα, τονίζει ο Γάλλος πρέσβης, διευκρινίζοντας ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι μόνον ένα μέρος της. Υπάρχουν καινοτόμες ιδέες σε όλο το εύρος της ζωής, που αφορούν, για παράδειγμα, την κοινωνία και την τέχνη. Κι αυτό θα αναδειχθεί στο διήμερο «Mazinnov2», σε εργαστήρια όπως «η έξυπνη πόλη» και η σύνδεση «της τέχνης με το επιχειρείν», αλλά και από το «πιτσάρισμα» των νεοσσών της καινοτομίας.
Ως κορυφαίο παράδειγμα έμπνευσης, ο κ. Σαντεπί αναφέρει τον Παρθενώνα. Δεν είναι ο πρώτος ναός, αλλά είναι μοναδικός, επειδή μελετήθηκε με καινοτόμο πνεύμα, ώστε να υπάρξει ένα τέλειο αποτέλεσμα, τονίζει.
Στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, λέει ότι ο διπλός του στόχος ήταν η στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας- γι αυτό και συνοδεύτηκε από πολλές και ισχυρές επιχειρήσεις – καθώς και η πρώτη συνολική παρουσίαση των προτάσεών του για τη μελλοντική Ευρώπη, που έγινε από την Πνύκα. Ως τώρα, δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια συνεργασίας που να προέκυψαν από την επίσκεψη, αν και κάποια υπάρχουν στα σκαριά, σημειώνει, μη θέλοντας να τα αποκαλύψει πριν ολοκληρωθούν.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη του μέλλοντος, ο Γάλλος πρέσβης σημειώνει ότι «πρέπει να δείξει καθαρά στους πολίτες της ότι μπορεί να τους προσφέρει προστασία και προοπτική». Σ’ αυτά συμφωνούν όλοι και σ’ αυτή τη βάση θα πρέπει να προχωρήσει η προετοιμασία τους επόμενους 18 μήνες ως τις ευρωπαϊκές εκλογές, για την Ευρώπη του μέλλοντος.
Επισημαίνει ότι παρά την άνοδο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, όταν τα λόγια τελειώνουν και οι λαοί βρίσκονται «ενώπιον των αποφάσεων», αποδεικνύουν «την ισχυρή δέσμευσή τους στην Ευρώπη» και αυτό αποδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, λέει ότι μετά από τόσες θυσίες του λαού, έχει μπροστά της μια «καλή προοπτική», να αποκτήσει ξανά την «αυτονομία» της και εύχεται στους Έλληνες να μην αλλάξουν τον χαρακτήρα τους. «Είναι υπέροχοι, παραμένουν φιλόξενοι, ξέρουν να προχωρούν και να συνεχίζουν να υπάρχουν», λέει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τη Νίνα Μελισόβα ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί:
Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα;
Η επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν είχε δύο άξονες. Ο ένας ήταν να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και ο άλλος αφορούσε την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η στήριξη στην ελληνική οικονομία ήταν η υλοποίηση μιας υπόσχεσης, που είχε δοθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Ελλάδα, το 2015. Τώρα είμαστε στη φάση κατά την οποία η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ο Πρόεδρος Μακρόν ήρθε με μια πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, εκπροσωπώντας μεγάλες επιχειρήσεις, μεσαίες, μικρές καθώς και startups.
Έγινε ένα οικονομικό φόρουμ, παρουσία Μακρόν-Τσίπρα, ενώπιον 200 εκπροσώπων επιχειρήσεων, αφ’ ενός από τη Γαλλία και αφ’ ετέρου ελληνικών και γαλλικών που είναι εγκατεστημένες εδώ.
Ο δεύτερος άξονας της επίσκεψης ήταν η Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Μακρόν, στην ομιλία του στην Πνύκα, ξεδίπλωσε τις προτάσεις του για την προώθηση της Ευρώπης και ήθελε να στείλει αυτό το μήνυμα από την Ελλάδα, γιατί είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, γιατί η χώρα αγωνίστηκε να μείνει στον πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης και ο ελληνικός λαός έκανε τεράστιες θυσίες- και συνεχίζει να κάνει. Υπάρχει δηλαδή μια ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση της Ελλάδας.
Όταν άρχισε η ελληνική κρίση συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι δεν είχαμε αρκετά εργαλεία για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτά τα δημιουργήσαμε προχωρώντας, όσο η ελληνική κρίση αναπτυσσόταν σε όλες τις πτυχές της. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ευρωζώνη και μια ΕΕ που εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν κατανοούν ποια είναι η χρησιμότητα της Ευρώπης και πρέπει να δείξουμε γιατί η Ευρώπη λειτουργεί προς όφελος όλων. Πρέπει να αλλάξουμε ό, τι χρειάζεται για να ικανοποιούνται οι προσδοκίες των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή των προσδοκιών είναι μια Ευρώπη που προστατεύει, με την άμυνα και την ασφάλεια – έχουμε δει να πλήττονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τρομοκρατικές επιθέσεις – μια Ευρώπη που προστατεύει επίσης οικονομικά και κοινωνικά. Η Ευρώπη πρέπει να οπλιστεί για να προετοιμάσει το μέλλον και χρειάζεται επενδύσεις, εκπαίδευση, έρευνα. Οι νέοι μας πρέπει να ταξιδεύουν και να σπουδάζουν και σε άλλη χώρα, πλην της δικής τους, γιατί η αμοιβαία γνωριμία θα δώσει την αίσθηση του ευρωπαίου πολίτη, την οποία θέλουμε να αναπτύξει η νέα γενιά.
Στις 10 και 11 Νοεμβρίου συγκαλείτε στην Αθήνα το 2ο φόρουμ καινοτομίας, που έχει ονομαστεί «Mazinnov2».
Τον Νοέμβριο του 2016 οργανώσαμε το 1ο φόρουμ καινοτομίας. Πρώτον γιατί η Ελλάδα και η Γαλλία πρέπει να προετοιμαστούν για το μέλλον. Δεύτερον γιατί η Γαλλία είναι παγκόσμιος leader στον τομέα της καινοτομίας. Τρίτο γιατί η Ελλάδα έχει ένα οικοσύστημα πολύ καλό. Και ένας ακόμη λόγος είναι, ότι αποτελεί ευκαιρία Έλληνες και Γάλλοι να ανανεώσουν τις σχέσεις τους, που ήταν ιστορικά πολύ στενές . Οι Έλληνες και οι Γάλλοι που είναι σήμερα 60-70 ετών είχαν επαφή με τους χώρους της πολιτικής, της τέχνης, της λογοτεχνίας στη Γαλλία ή στην Ελλάδα, καθώς και με τους διανοητές της εποχής. Η καινοτομία είναι μια ευκαιρία να ξαναγνωριστούν οι δύο λαοί, κυρίως οι νέοι και να σχεδιάσουν από κοινού το μέλλον.
Μετά απ’ αυτό το φόρουμ, υπογράψαμε μια χάρτα που αποκαλούμε «Mazinnov» καινοτομούμε μαζί), με περισσότερες από 150 υπογραφές ελλήνων και γάλλων startupers, επιχειρηματιών και ερευνητικών εργαστηρίων.
Πώς οργανώνετε την εκδήλωση «Mazinnov2» και τί αναμένετε από αυτήν;
Ξεκινάμε με την πρωτοβουλία «υιοθέτησε μια startup». Προτείνουμε σε έναν startuper έλληνα που έχει ανάγκη από βοήθεια να «υιοθετηθεί» από μια επιχείρηση ελληνική ή γαλλική ή γιατί όχι, ολλανδική. Έχουμε ήδη 50 startups που έχουν εκφράσει την επιθυμία να «υιοθετηθούν» και επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να «υιοθετήσουν». Θα παρουσιάσουμε τα “ζευγάρια” στη διάρκεια του φόρουμ.
Μια δεύτερη ενότητα αποτελεί το «imagine”. Μαθητές του γαλλο-ελληνικού σχολείου θα έρθουν να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση ενός «projet», μιας δουλειάς που έχουν επεξεργαστεί – πχ ένα φιλμ – ή να περιγράψουν αυτό που σκέφτονται και ονειρεύονται. Και νέοι ή λιγότερο νέοι Έλληνες θα παρουσιάσουν τη ιδέα τους, το όνειρό τους για την Ελλάδα του αύριο.
Θα λειτουργήσουν επίσης τρία εργαστήρια. Ένα για την «έξυπνη» πόλη, ένα πιο τεχνικό που θα βάλει στο τραπέζι τα εργαλεία που χρειάζεται μια startup για να εξελιχθεί, και τρίτον, ένα εργαστήριο που συνδέει την τέχνη με την επιχείρηση. Παράλληλα startupers και επιχειρηματίες θα κάνουν σύντομες παρουσιάσεις (πιτσάρισμα) των καινοτομιών στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Όταν μιλάμε για καινοτομία, το μυαλό μας πάει στην ψηφιακή οικονομία, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι μόνον ένα μέρος της καινοτομίας. Ο Παρθενώνας για παράδειγμα, ήταν ένα έργο καινοτόμο στην εποχή του. Δεν ήταν ο πρώτος ναός, αλλά ήταν ο πρώτος στον οποίο η προοπτική, τα σχήματα των αετωμάτων, οι κολώνες μελετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε το έργο να φαίνεται τέλειο. Και είναι τόσο γλυκό στο πνεύμα και στο βλέμμα, ώστε το μάτι δεν θέλει να το αποχωριστεί.
Η καινοτομία είναι αυτό που προωθεί την ανθρωπότητα. Όπως σημαντική καινοτομία ήταν ο τροχός, το τυπογραφείο κα.
Πώς εξελίσσονται οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και ειδικά μετά την επίσκεψη Μακρόν;
Η Γαλλία είναι ο δεύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα- με μεσοπρόθεσμους όρους. Έχουμε περισσότερες από 100 θυγατρικές γαλλικών ομίλων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Έχουμε επιχειρηματικά σχέδια, μεγάλα, μεσαία, μικρά και ο Πρόεδρος Μακρόν ήρθε με τόσο ισχυρές και πολλές επιχειρήσεις για να δώσει το σύνθημα «επανέλθετε ή έρθετε στην Ελλάδα».
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμη υπογεγραμμένα συμβόλαια από την επίσκεψη Μακρόν, εκτός από ένα που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και δεν θέλω να το αποκαλύψω. Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο υπάρχει για τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες, τα logistics, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό.
Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει προτείνει μια δέσμη ιδεών για την Ευρώπη του μέλλοντος. Τί απ’ αυτά μπορεί να γίνει, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις;
Πάντα η Ευρώπη χρειάστηκε προσπάθειες και συμβιβασμούς, αλλά προχώρησε. Τα τελευταία 10 με 12 χρόνια όμως δεν προχωράει πια. Έγιναν δύο δημοψηφίσματα στην Ολλανδία και τη Γαλλία και οι πολίτες είπαν όχι, γιατί δεν καταλάβαιναν πια και δεν ήθελαν να ακολουθήσουν. Πρέπει λοιπόν να ξαναπιάσουμε το αφήγημα της ευρωπαϊκής ανοικοδόμησης, με τρόπο κατανοητό για το σύνολο των πολιτών. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχει αυτή η έλλειψη αγάπης απέναντι στην Ευρώπη, λίγο πολύ σε όλες τις χώρες. Τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι ο αντιευρωπαϊκός και ευρωσκεπτικιστικός λόγος κερδίζει έδαφος παντού.
Άρα πρέπει να απαντήσουμε δίνοντας προοπτική και βάθος στην Ευρώπη, να δείξουμε καθαρά ότι μπορεί να μας προστατεύει και μπορεί να μας δώσει προοπτική, αυτό είναι κάτι, στο οποίο όλοι συμφωνούν. Ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» και να συμφωνήσουν όλοι στα θέματα που πρέπει να ανοίξουν. Αυτούς τους 18 μήνες που απομένουν ως τις ευρωπαϊκές εκλογές, πρέπει να οργανωθούμε για τα θέματα που θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο. Ο πρόεδρος Μακρόν έβαλε στο τραπέζι τις προτάσεις του, πρέπει να τις βάλουν και οι άλλοι. Ήταν πάντως κατηγορηματικός, ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να εμβαθύνει και οι πολίτες πρέπει να «επιβιβαστούν» στο όχημα της προσπάθειας και όχι να την παρακολουθούν απ έξω.
Πριν λίγες μέρες, η Γαλλία οργάνωσε τη «μετεγκατάσταση» 231 προσφύγων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής απόφασης να επιμεριστεί το βάρος του προσφυγικού, την οποία όμως δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες
Δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, επειδή κάποια κράτη αρνούνται να συμμετάσχουν. Η Γαλλία που πιστεύει στην προώθηση της Ευρώπης δίνει το παράδειγμα και βάζει στο τραπέζι προτάσεις. Ο Πρόεδρος Μακρόν είναι αποφασισμένος και έχει μια δημιουργική αισιοδοξία και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη.
Έχει δυσκολίες και στο εσωτερικό της χώρας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις…
Υπάρχουν πάντα δυσκολίες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το είπε καθαρά στην προεκλογική εκστρατεία και το έκανε. Είδατε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, από την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, είναι φυσιολογικό σε μια δημοκρατία, αλλά αν πεις «υπάρχουν αντιδράσεις, δεν προχωράω», δεν κάνεις τίποτα. Ο Πρόεδρος Μακρόν προχωράει. Και στην Ευρώπη θα γίνει το ίδιο. Θα υπάρξουν εμπόδια και δυσκολίες, αλλά πρέπει να τα υπερπηδήσουμε.
Πιστεύετε ότι υπάρχει καλή χημεία ανάμεσα στον κ. Μακρόν και στην κ. Μέρκελ ώστε να προχωρήσουν την Ευρώπη του μέλλοντος;
-Το ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ τους, είναι προφανές. Φαίνεται, ακούγεται. Στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία, υπήρξε ο φόβος ότι οι αντιευρωπαίοι θα αυξήσουν τη δύναμή τους. Αλλά οι πολιτικοί που είναι στην ηγεσία των δύο χωρών θέλουν το ευρωπαϊκό σχέδιο να προχωρήσει.
Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι αντιευρωπαϊστές, αν και οι ηγεσίες κάποιων χωρών εμφανίζονται λιγότερο ευρωπαϊκές. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πραγματική ευρωπαϊκή δέσμευση. Όταν φτάνουμε στο τέλος του λόγου και βρισκόμαστε μπροστά στα γεγονότα, μπροστά στις αποφάσεις, οι πολίτες λένε ότι η Ευρώπη δεν είναι κακή…και μάλλον ότι είναι καλή.
Πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα τα δύο χρόνια που θητεύετε εδώ;
Η δουλειά του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα είναι συναρπαστική. Όταν ήρθα εδώ πριν δύο χρόνια, η Ελλάδα έβγαινε από το «δολοφονικό» καλοκαίρι του 2015 και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση πήρε αποφάσεις, η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε το τρίτο πρόγραμμα, έγιναν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μετά από δύο χρόνια, έχει γίνει πολλή δουλειά, με πολλές προσπάθειες του ελληνικού λαού. Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε θετική ανάπτυξη, την ανεργία – που είναι ακόμη πολύ υψηλή – να αρχίζει να πέφτει, τα δημοσιονομικά που είναι ελεγχόμενα και κυρίως την προοπτική, ότι σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα ξαναβρεί την αυτονομία της. Είναι μια πολύ καλή προοπτική. Το να δουλεύω λοιπόν εδώ, είναι πολύ ικανοποιητικό. Κι έπειτα, η ζωή εδώ είναι υπέροχη, γιατί οι Έλληνες είναι υπέροχοι.
Ο 20ος αιώνας ήταν για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς γεμάτος τραγωδίες, αλλά για την Ελλάδα επιφύλασσε περισσότερες. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έζησε τον εμφύλιο και τον πλήρωσε πολύ ακριβά. Στη δεκαετία του ’60 η ελπίδα πάγωσε για 7 χρόνια με τη δικτατορία. Ωστόσο, μετά από τόσα που πέρασαν οι Έλληνες, παραμένουν φιλόξενοι και πάνω από όλα, έχουν όρεξη για ζωή.
Τους εύχομαι να μην αλλάξουν. Να βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά να μην αλλάξουν τίποτα στο χαρακτήρα τους. Είναι αποφασισμένοι, έχουν τα μάτια ανοιχτά και ξέρουν να προχωρούν και να εξακολουθούν να υπάρχουν.