«Το Letter of Αgreement απελευθερώνεται μετά τις 2 Νοεμβρίου» είπε για την συμφωνία με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16 ο Δημήτρης Βίτσας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, αποσαφηνίζοντας πως το οικονομικό «ταβάνι» της συμφωνίας θα είναι 1,1 δισ. ευρώ.
«Στα εξοπλιστικά πρέπει να δεις ποιες είναι οι ανάγκες της εποχής, ποιες οι ειδικές ανάγκες και τι δυνατότητες έχεις» είπε ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη την αναβάθμιση των F-16. Εν συνεχεία, ξεκίνησε την αναδρομή για το πώς έχει το θέμα της αναβάθμισης των F-16. «Το Φεβρουάριο του 2017 στέλνουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος, 16 Οκτωβρίου ο αμερικανικός στρατός στέλνει ως οφείλει στο Κογκρέσο την τιμή για την αναβάθμιση 123 F-16» παρέθεσε και διευκρίνισε πως η πρόταση των Αμερικανών ήταν 2,4 δισ. δολάρια.
«Λέμε εμείς ότι αυτό που μπορούμε να δώσουμε -και σωστά τα έχει πει ο υπουργός- είναι 1,1 δισ. ευρώ. Λίγο πάνω, λίγο κάτω… Και κουβαρντάδες δεν μπορούμε να είμαστε» είπε επί λέξει ο αναπληρωτής υπουργός. «Από πού θα τα δώσουμε; Από τον προϋπολογισμό που έχουμε, παίρνοντας τον προϋπολογισμό εξοπλιστικών και με προβολή την επόμενη δεκαετία» υποστήριξε, προσθέτοντας πως θα έχουν αναβαθμιστεί από το 2019 και μετά 16 με 20 F-16 στη λογική ότι θα αναβαθμιστούν κοντά στα 100. «Θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση περίπου στο 2023 έως το 2024» εξήγησε.
Σχετικά με το ζήτημα της τεχνογνωσίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει γιατί θα γίνει μοντελοποίηση 2 ή 4 αεροσκαφών στην Αμερική, όπου «εκεί θα πάνε και ειδικοί τεχνικοί από την Ελλάδα» που θα επιστρέψουν πίσω μαζί με Αμερικάνους της εταιρίας που έχει αναλάβει την αναβάθμιση.
«Θα συμμετάσχει η ελληνική βιομηχανία;» ρώτησε και απάντησε ο ίδιος: «Ναι, θα συμμετάσχει. Η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρίες».
Ο Δημήτρης Βίτσας κατέληξε λέγοντας για τη συμφωνία: «Έχουμε πετύχει μια πολύ καλή απαίτηση και θα πετύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
ΠΗΓΗ: