Με έντονο το πολιτικό στοιχείο, αν και πάλι υπερίσχυσε το τοπικό, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ηπείρου -το πέμπτο κατά σειρά μετά από αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης και της Θεσσαλίας.
Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του αναφέρθηκε στις ψεύτικες ειδήσεις που, όπως είπε, σπέρνει η αντιπολίτευση και κυριαρχούν σε τμήμα των μέσων ενημέρωσης.
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε πλέον μόνο τα fake news αλλά και τα desperate news, τις απελπισμένες ειδήσεις. Καταστροφολογία για όλα, που καταρρέει ακόμη και την επόμενη ημέρα και τότε ανακαλύπτουν χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία. Υποδηλώνουν την απελπισία του παλιού συστήματος και των παρασιτικών του συμμάχων, που χάνουν καθημερινά την ελπίδα να εδραιωθεί ξανά. Τους επιστρέφουμε την απόγνωσή τους. Δεν θα ασχοληθούμε άλλο. Η δική μας πολιτική κοιτάζει μπροστά», ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Σχετικά με το «μπροστά», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία και μπαίνει στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών.
«Καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς πετύχαμε γιατί ήμασταν οι πρώτοι που επεδίωξαν συναινέσεις και είμαστε οι πρώτοι που πήγαμε σε εκλογές με τη συμφωνία στο τραπέζι».
Γι’ αυτό, είπε, «θα καλέσουμε τον λαό τον Σεπτέμβρη του 2019 να συγκρίνει πού ήταν η χώρα όταν παραλάβαμε και πού είναι τώρα. Ποιο ήταν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ποιο είναι τώρα».
Θα μοιράσουμε «ό,τι απόθεμα έχουμε»
Πριν περάσει στα τοπικά ζητήματα της Ηπείρου και παρουσιάσει δράσεις ή δεσμεύσεις, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να διανείμει και φέτος στους πιο αδύναμους την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτή τη φορά πάντως απέφυγε να προσδιορίσει το ποσόν, για παράδειγμα το ένα δισ. ευρώ για το οποίο μίλησαν το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος στην Ουάσιγκτον. «Ό,τι απόθεμα έχουμε θα το μοιράσουμε στους πιο αδύναμους όπως κάναμε και πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την «άνιση μάχη» που έδωσε και δίνει η κυβέρνησή του. Έστω κι έτσι, είπε, «δώσαμε έμφαση στο να βοηθήσουμε τους αδύναμους, πετύχαμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και 700.000 συμπολίτες μας να πάρουν επίδομα αλληλεγγύης».
Επιπλέον, τόνισε εκ νέου ότι «η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα γίνει», καθώς στα τέλη του 2018 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να ελαφρύνουμε τα μεσαία εισοδήματα.
Από τις τοπικές αναφορές ξεχώρισε η ανακοίνωση για κατασκευή 400 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου που θα καλύπτουν Γιάννενα – Άρτα – Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα, καθώς και η δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα.
Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:
-Ο ταχύτερος δυνατόν εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.
-Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
-Η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.
-Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην
Α) στήριξη της κτηνοτροφίας
Β) παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που έχουν ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης.
Γ) στην τροφοδοσία των πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο.
Δ) στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ειδικά στη γεωθερμία, τη βιομάζα και το βιοαέριο τα οποία συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα.
Ε) στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια.
ΣΤ) στις υποδομές και ειδικά στην αποπεράτωση της Ιονίας οδού που τερματίζει την απομόνωση της Ηπείρου και στην πρόοδο των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2020.
Ζ) στην σύνδεση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας.
Η) στο περιβάλλον: Διαχείριση υδάτων, με έμφαση σε Αμβρακικό και λίμνη Παμβώτιδα. Ισορροπία ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και την παραγωγική αξιοποίηση.
Θ) στην σύνδεση του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ι) στην παρουσίαση της πολιτικής στην Υγεία στην Ήπειρο.
Πηγή: huffingtonpost.gr