Η οριστικοποίηση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα μιας καλά συντονισμένης στρατηγικής που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η Αθήνα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και σε απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Η στρατηγική συμπυκνώνεται στο δίπολο «μαστίγιο και καρότο» και ξεκίνησε με τους αυστηρούς τόνους με τους οποίους απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προς την γείτονα, από την Ουάσιγκτον, και όσα επισήμανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και παρέδωσε στον αντιπρόεδρο Μάϊκλ Πενς χάρτες και στοιχεία σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα, ενώ την ίδια ώρα προανήγγειλε την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς κρατούσε ανοικτούς τους διαύλους συνεννόησης και έτεινε χείρα φιλίας προς την Τουρκία, κάτι που αποτυπώθηκε και στο πολύ καλό κλίμα των συναντήσεων που είχε στην Άγκυρα, τόσο με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης και αφού είχε προϋπάρξει συντονισμός μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου (δεδομένου ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ως τυπικά ομόλογος του Ερντογάν έπρεπε να απευθύνει την πρόσκληση), ο υπουργός Εξωτερικών βρήκε θερμότατη ανταπόκριση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου που συμφώνησε ασμένως να έρθει στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Νίκο, φυσικά, θέλω να έρθω άμεσα».
Η στρατηγική της Αθήνας στηρίζεται στην ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στο σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα παρακολουθεί άπρακτη την κούρσα της επιθετικότητας της γείτονος, αναδεικνύοντας αφενός την ανάγκη του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού αλλά ενισχύοντας και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία από θέση ανασφάλειας. Έχουμε την ισχύ, τόνισε εμφατικά, να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν που θέλησε να μιλήσει με τον Νίκο Κοτζιά, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως μας μετέφεραν, ο Τούρκος ηγέτης ανέτρεψε το πρωτόκολλο ζητώντας να βρεθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και η φιλική του διάθεση ήταν έκδηλη τόσο στις κινήσεις όσο και στα λόγια. “Ήθελε να συζητήσει με τον Κοτζιά, που τον προσφωνούσε με το μικρό του όνομα, Νίκο, και δεν δίστασε να ζητήσει τη γνώμη του για διάφορα ζητήματα. Η φράση “Νίκο, πες μου τι νομίζεις”, ακούστηκε περισσότερες από μία φορές. Ο σεβασμός του Ταγίπ Ερντογάν απαθανατίστηκε και στις φωτογραφίες”.
Παρά την ευαίσθητη υγεία του, ο Τούρκος πρόεδρος είχε καλή διάθεση με τον Έλληνα συνομιλητή του. Ρώτησε τον Νίκο Κοτζιά εάν ήθελε “έναν ελληνικό καφέ”. Δεν τον είπε “τούρκικο”, όπως λέγεται στη γείτονα. Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε χαριτολογώντας: “Ευτυχώς δεν πίνω καφέ και έτσι δεν θα χρειαστεί να λύσουμε και αυτό το ονοματολογικό”.