Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις, αλλά όχι με απεργίες, θα εκφράσουν σήμερα την συμπαράστασή τους στις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα γερμανικά συνδικάτα εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB), Μίχαελ Ζόμερ, απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης..
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ver.di, μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης, τουλάχιστον σε πέντε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο Βερολίνο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, αλλά και μπροστά στο κτίριο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γερμανική πρωτεύουσα. Στη Φρανκφούρτη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Ελληνικό Προξενείο και η πορεία θα καταλήξει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο Μόναχο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τη συμμετοχή ομιλητών, αλλά και μουσικών από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, ενώ στην Στουτγκάρδη το μήνυμα της δράσης θα είναι «Η δική μας ομπρέλα διάσωσης λέγεται αλληλεγγύη» και στη Βρέμη θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση προς το κτίριο της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB), Μίχαελ Ζόμερ, απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης σήμερα, ημέρα κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών … Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών… Για το λόγο αυτόν εκδηλώνεται αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση», δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandradio Kultur.
Η Γερμανία «έχει διανύσει σχετικά καλά τη δεύτερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ, «καταγράφοντας βελτίωση της κατάστασης σε ορισμένους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία».
«Θέλουμε θετικά μέτρα κατά της κρίσης, δηλαδή τη δημιουργία επενδύσεων κατά της κρίσης και όχι την υπέρμετρη περικοπή δαπανών», είπε ζητώντας την καταπολέμηση «του κακού που βρίσκεται στη ρίζα της χρηματοπιστωτικής κρίσης: της κυριαρχίας των αγορών».
«Είμαστε αλληλέγγυοι, οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις» στη Γερμανία, «θα στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης προς τις χώρες αυτές», πρόσθεσε.
Η DGB, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνδικαλιστική συνομοσπονδία με 8 εκατομμύρια μέλη, οργανώνει σήμερα σε πολλές πόλεις της Γερμανίας συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, αλλά δεν οργάνωσε απεργία στη Γερμανία με την ευκαιρία της σημερινής ευρωπαϊκής ημέρας κατά της λιτότητας.
Πηγή: AMPE, www.protothema.gr