Για σημαντική ημέρα, η οποία αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας περιόδου για την ανταγωνιστική παρουσία της χώρας διεθνώς με εφαλτήριο την παραγωγή υδρογονανθράκων, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ευστάθιος Τσοτσορός, κατά την ομιλία του, το μεσημέρι της Τρίτης, στη τελετή υπογραφής της Σύμβασης Μίσθωσης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία Total (operator)– Edison– ΕΛΠΕ για την παραχώρηση του Δικαιώματος έρευνας κι εκμετάλλευσης στη θαλάσσια «Περιοχή 2» του Ιονίου Πελάγους.
Τη Σύμβαση Μίσθωσης υπέγραψαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αντιπρόεδρος της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη κ. Bernard Clement, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του Ομίλου Edison κ. Maurizio Coratella. Ομιλίες απηύθυναν οι Πρέσβεις, της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και της Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, ενώ παρέστη ο πρώην Υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και οι βουλευτές, Χαρά Καφαντάρη, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Φωτεινή Βάκη, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Χάρης Θεοχάρης, καθώς και ο Πρόεδρος και ΔΣ της ΕΔΕΥ κ. Ιωάννης Μπασιάς και ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Μπέλλας.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σημείωσε πως «η περίπτωση της Περιοχής 2 στο Ιόνιο θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στο μέλλον, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των παθογενειών του Ελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος, καθώς χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της -πολλά υποσχόμενης- γεωλογικής δομής, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης». Επανέλαβε ωστόσο, τη σταθερή βούληση του Ομίλου να συμβάλει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για τη μετάβαση από το «μύθο» στην «πραγματικότητα» των υφιστάμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της εξασφάλισης επάρκειας και ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό η υπογραφή της σύμβασης, αφενός επιβεβαιώνει την ορθή κατεύθυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας, αφετέρου δε, καθιστά ρεαλιστικό τον στρατηγικό στόχο των ΕΛΠΕ για δημιουργία ενός ικανού χαρτοφυλακίου συμμετοχών σε “πετρελαιοπιθανές περιοχές” του ελλαδικού χώρου, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς Ομίλους. Παράλληλα, όπως είπε, δικαιώνεται η πολυετής επίμονη προσπάθεια της ομάδας υψηλοτάτου επιπέδου τεχνικών της ΕΛΠΕ, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γρηγορίου, για την ανάδειξη και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων της πατρίδας μας.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή της Total, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως με πρωτοπόρα και κατάλληλη τεχνολογία τόσο όσο αφορά την επιτυχή εκτέλεση γεωτρήσεων σε βαθιά νερά, αλλά και της Edison που διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανακάλυψη κοιτασμάτων σε παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς στις όμορες περιοχές της Αδριατικής, δικαιώνει την πρωτοβουλία των ΕΛΠΕ για τον σχεδιασμό και την προώθηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν οι πιο αυστηροί κανονισμοί για την προστασία του οικοσυστήματος, με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Πιστοποιείται περαιτέρω η ικανότητα του Ομίλου ΕΛΠΕ να υποστηρίξει ενεργά και διαχρονικά εγχειρήματα αυτού του επιπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, επισημαίνοντας ότι τα ιδιαίτερα κερδοφόρα αποτελέσματα και οι υψηλές ταμειακές ροές της τριετίας 2015-2017 για τα ΕΛΠΕ διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, που πλέον διευκολύνονται, επιπροσθέτως, με την ολοκλήρωση της Τρίτης Αξιολόγησης η οποία περιορίζει σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο. Οι βελτιωμένες συνθήκες που έχουν πλέον δημιουργηθεί, καθιστούν ευνοϊκότερη τη συγκυρία ενόψει και της αναμενόμενης κύρωσης των Συμβάσεων Μίσθωσης Άρτας – Πρέβεζας, Β.Δ. Πελοποννήσου και της θαλάσσιας περιοχής του “Block 10” στον Κυπαρισσιακό, αλλά και τη σημαντική προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια και δυτικά της Κρήτης, ύστερα από την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το επιχειρησιακό σχήμα Total (operator), ExxonMobil και ΕΛΠΕ.
Πάντως, ο κ. Τσοτσορός υπογράμμισε με έμφαση πως «η προοπτική επιτυχίας του σημαντικού αυτού εγχειρήματος προϋποθέτει αποτελεσματικές συνέργειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ταχύτατη ολοκλήρωση και παγίωση των μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας σε νομοθετικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο, περιορισμό των διαχρονικών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και της εγγενούς ανασταλτικότητας και, τέλος, την ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την αναβάθμιση του επιπέδου των Επιτροπών Αξιολόγησης, ώστε να περιορίζεται αποφασιστικά ο απαιτούμενος χρόνος για την υπογραφή και στη συνέχεια την κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης.»