«Σπάνια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει πάει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες τόσο χαλαρός, όπως θα πάει αυτήν την Δευτέρα. Όχι τόσο επειδή δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού ακόμα και να ήταν δεν θα είχε σοβαρό λόγο για κριτική, δεδομένου ότι η σωτηρία της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο», γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
«Οι ελεγκτές του κουαρτέτου έφυγαν πριν μια εβδομάδα χωρίς παράπονα, αφού η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρά τώρα σαφώς ταχύτερα. «Το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητικό και βλέπουμε ουσιαστικές προόδους», σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών.
«Στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, η Αθήνα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% ο κ. Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει ένα πλεόνασμα 2,8%. Μέρος του πρόσθετου πλεονάσματος, περίπου 1,1 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το διανείμει τα Χριστούγεννα ως «κοινωνικό μέρισμα» με την συγκατάθεση των πιστωτών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, ο οποίος θα συζητηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το έτος 2018 φαίνεται ρεαλιστικός», σημειώνει η εφημερίδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση 5,5 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα θεωρείται εντούτοις από κύκλους των πιστωτών ως πολύ φιλόδοξο», σημειώνει ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.
«Πιο δύσκολο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι να αποκτηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές μετά τον Μάιο του 2014 με ένα πενταετές ομόλογο και η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να ξαναδοκιμάσει. Από οικονομικούς κύκλους της Αθήνας αναμένεται ότι ήδη τον Νοέμβριο θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στις αγορές. Είκοσι μικρότερα ομόλογα, συνολικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν προκύψει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012 θα μετατραπούν σε 4 ή 5 νέα μεγαλύτερα. Η ανταλλαγή αυτή αποσκοπεί στην βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων, με λήξεις μεταξύ έξι και 25 ετών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να χτίσει ένα χρηματοδοτικό απόθεμα 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο, ώστε να είναι θωρακισμένη η χώρα σε δύσκολες συνθήκες.
Πιθανό θεωρείται επίσης οι Ευρωπαίοι πιστωτές να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Αθήνα, ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές. Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, όπως είναι προγραμματισμένο, τον Αύγουστο του 2018, αυτό θα ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία. Την υπόσχεσή του όμως να απελευθερώσει την χώρα του από την επιτήρηση των διεθνών πιστωτών δεν μπορεί να την τηρήσει. Μετά από τα τρία προγράμματα βοήθειας το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων εκτείνεται μέχρι το 2059», καταλήγει η Handelsblatt.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Handelsblatt