«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμφώνησαν για τα F-16 σε ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου τους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, κάτι που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες».
Αυτά δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ, απαντώντας έμμεσα σε εκείνους που αμφισβητούν τη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών. Μεταξύ αυτών και η βουλευτής της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη που παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή αλλά και ο υπουργός Άμυνας επανήλθε, αίφνης, στο θέμα δημιουργώντας πολιτικές εντυπώσεις περί αδιαφανούς σύμβασης, κάτι που δημιουργεί απορίες.
Υπό την έννοια αυτή η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Τζέφρι Πάϊατ εκλαμβάνεται και ως απάντηση προς τη Ν.Δ. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα στοιχεία για την υπόθεση αυτή αλλά και για τον ρόλο που επιδιώκουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα μετέφερε ο Αμερικανός πρέσβης και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε συνάντηση που είχαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στην πρεσβευτική κατοικίας.
Τίθεται, βεβαίως, ένα ερώτημα: εάν η κ. Μπακογιάννη ή ακόμα περισσότερο ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούν πως υπάρχει οιαδήποτε γκρίζα ζώνη στη συμφωνία για αναβάθμιση των F16 γιατί δεν ζητούν επισήμως συνάντηση από τον πρέσβη των ΗΠΑ;
Η απάντηση του πρέσβη
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμφώνησαν για τα F-16 σε ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου τους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, κάτι που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός των F-16 υποστηρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ και θα έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες και των δύο χωρών».
Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι «η σταθερή αμερικανική υποστήριξη στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η ρητή υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους και το ευρύτερο ενδιαφέρον που υπάρχει από επιχειρήσεις των ΗΠΑ για την Ελλάδα ως επενδυτική ευκαιρία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στον τρόπο που οι δύο ηγέτες βρέθηκαν κοντά».
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών» και σημείωσε ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον κόλπο της Σούδας αποτελεί πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως».