Η Ν.Δ με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά είναι σύμβουλος και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο οι παροικούντες τη (νεοδημοκρατική) Ιερουσαλήμ γνωρίζουν -και από δημόσιες τοποθετήσεις της- ότι είναι ένθερμη υποστηρικτής της πολιτικής του προέδρου της Ν.Δ και πολιτικά έχει ενταχθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω της οργανωτικής προσχώρησης της “Δράσης”, από τις αρχές του έτους, στην οποία διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής και στενή συνεργάτης του Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η προσέγγιση της κ. Ξαφά για την ελληνική κρίση και τα πιο ακραία μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, αρκετά από τα οποία έχει υποστηρίξει. Πολλές φορές, για παράδειγμα, έχει ταχθεί υπέρ των ομαδικών απολύσεων και έχει δηλώσει πως εάν είχαν γίνει 250.000 απολύσεις στο Δημόσιο θα είχαν αποφευσθεί κάποια από τα σκληρά μέτρα του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου του 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δράσης Θεόδωρο Σκυλακάκη, τους Αντιπροέδρους Τάσο Αβραντίνη, Τέλη Αϊβαλιώτη, Μελίνα Δασκαλάκη και τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Ανδρουλάκη τόνιζε:
«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει την απόφαση αυτή της Δράσης και θα αξιοποιήσει τα στελέχη της με διάφορους τρόπους στην ευρύτερη πολιτική της προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί στη Νέα Δημοκρατία μια “Ομάδα Δράσης για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, προσέλκυση επενδύσεων & προώθηση της εξωστρέφειας των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων”. Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον κ. Σκυλακάκη, σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς και γραμματείες του Κόμματος θα υλοποιεί ειδικά έργα και δράσεις στους τομείς αυτούς. Η Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει, διευρύνεται. Οι πολίτες, στη βάση της Συμφωνίας Αλήθειας που τους έχουμε προτείνει, πυκνώνουν τις τάξεις μας, δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία».
Εξάλλου η Μιράντα Ξαφά είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η ίδια είχε χρηματίσει σύμβουλος και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Πρόκειται δε για πρόσωπο το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει λέγοντας όπως μαρτυρούν τα παρακάτω βίντεο, ότι «τΤα δικαιώματα των εργαζομένων επιβαρύνουν το κόστος των επιχειρήσεων» κ.ά.
Στελέχη του κόμματος που έχουν αποχωρήσει, στελέχη άλλων κομμάτων του νεοφιλελεύθερου χώρου έδειξαν να τρέφουν ελπίδες για ανασύνταξη του ευρύτερου φιλελεύθερου χώρου, ενώ δεν είναι λίγες οι φήμες που θέλουν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δρομολογεί κινήσεις επανασυσπείρωσης της παράταξης.
Ο κάποτε υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Μάνος, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
Ο Θοδωρής Σκυλακάκης, πρόεδρος της «Δράσης» και πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η αντιπρόεδρος της Δράσης και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μιράντα Ξαφά δεν έμεινε μονάχα στα λόγια, αλλά βρέθηκε και στον ΕΒΕΑ για να ψηφίσει για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, παρότι είναι αντιπρόεδρος του κόμματος «Δράση» που στις τελευταίες εκλογές συμμετείχε με υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού.
H Δρ. Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον to 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-93 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, και εν συνεχεία εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-09, και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνoυσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, και στο Princeton, και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.
Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από παλαιότερες και πιο πρόσφατες δηλώσεις και απόψεις της οικονομολόγου, από άρθρα και συνεντεύξεις της:
Η επιβολή λιτότητας σε χώρες που είναι σε κρίση είναι λανθασμένη
Καμία κριτική δεν είναι πιο λανθασμένη από αυτήν. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι χώρες δεν προσφεύγουν στο δανεισμό από τον επίσημο τομέα όταν όλα πάνε καλά. Προσφεύγουν όταν βρίσκονται σε κρίση, εξαιτίας κάποιου συνδυασμού κακοτυχίας και κακοδιαχείρισης. Η λιτότητα δεν πρέπει να συγκριθεί με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την κρίση –που δεν ήταν διατηρήσιμη– αλλά με αυτήν που θα επικρατούσε χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων
Οι γενναιόδωροι δανειστές
Χάρη στη γενναιοδωρία των πιστωτών, η Ελλάδα δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της για εξυπηρέτηση χρέους από την αρχή της κρίσης (και πριν από αυτή) μέχρι το 2015.
Κακώς η κυβέρνηση ανέδειξε το θέμα της ελάφρυνσης χρέους ως πρωτεύον. Οι επενδύσεις καθυστερούν όχι επειδή τις εμποδίζει το χρέος αλλά επειδή τις εμποδίζει η κυβέρνηση με την αδυναμία μείωσης της γραφειοκρατίας, την διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, την ιδεοληπτική εχθρότητα προς το κεφάλαιο και τα κέρδη, την έμφαση στην αναδιανομή και όχι στην παραγωγή πλούτου.
Για τις αλλαγές που δεν έχει υλοποιήσει η Ελλάδα
Είναι οι ομαδικές απολύσεις, είναι ο τρόπος που λαμβάνεται η απόφαση για απεργία. Πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τα κόμματα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όσο είναι μια μικρή μειοψηφία αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις τόσο αυτός ο ομφάλιος λώρος υπάρχει. Εάν ζητηθεί να λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργία από το σύνολο των εργαζομένων σε μυστική ψηφοφορία τότε κόβεται αυτός ο ομφάλιος λώρος και αυτό είναι το ζητούμενο.
Κόκκινη γραμμή για τους δανειστές είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να τις περάσει από την Βουλή μπορεί να έχουμε και πολιτικές εξελίξεις.
Κάθε μέτρο που εμποδίζει τις απολύσεις εμποδίζει και τις προσλήψεις
Το χρέος θα σταθεροποιηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας μόνο από το 2013. όλοι μας θα θέλαμε να σταθεροποιηθεί σήμερα ή χθες αν ήταν δυνατόν. Αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε το έλλειμμα να μειωθεί τόσο γρήγορα που δεν θα ήτανε εφικτό. Στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του το έλλειμμα μειώθηκε με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και με αύξηση φορολογίας. Αυτά τα μέτρα απ’ τη φύση τους δεν είναι διατηρήσιμα. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις ούτε να βάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι νέους φόρους. Αυτά απλώς αγόρασαν το χρόνο που χρειαζότανε για να σχεδιαστούν αυτές οι παρεμβάσεις οι διαρθρωτικές που θα μείωναν τις κρατικές δαπάνες σε μόνιμη βάση. Τέτοιες παρεμβάσεις θα ήτανε το κλείσιμο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και δεκάδων αν όχι εκατοντάδων άχρηστων οργανισμών του δημοσίου, με ταυτόχρονη απόλυση του προσωπικού τους με την ίδια αποζημίωση που πήρανε οι 250.000 απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα.
“Γι’ αυτό επιμένει το Ταμείο σε κάποια μέτρα που θα αυξήσουν την προσφορά και θα βελτιώσουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Εκεί εντάσσονται και οι ομαδικές απολύσεις. Δεν υπάρχει καμιά εταιρεία σήμερα που να θέλει να κάνει ομαδικές απολύσεις και να μην μπορεί επειδή αρνείται η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις εάν δεν ξέρουν ότι σε μια ύφεση θα μπορούν να απολύσουν. Αυτό κατάφερε η Ιρλανδία”.
Είναι μόνοδρομος το μνημόνιο
Ναι θεωρώ ότι είναι μονόδρομος, διότι η τρόικα μας δάνεισε 110 δις που είναι το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας, όχι για να συνεχίσουμε την υπερκατανάλωση με δανεικά, αλλά για να προσγειωθούμε ομαλά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την μείωση των εισοδημάτων. Δηλαδή περνάει απ την ύφεση. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις την ύφεση σε μια οικονομία που πρέπει να πάει από κρατικό έλλειμμα 36 δισεκατομμυρίων στο μηδέν.