Προειδοποιήσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι οι προϋπολογισμοί που απέστειλαν στις Βρυξέλλες οι παραπάνω χώρες για το 2018 βρίσκονται κοντά ή παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Οι προϋπολογισμοί των συγκεκριμένων χωρών «μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από τον αντίστοιχο μεσοπρόθεσμο στόχο», ανέφερε χθες η Επιτροπή.
Το κράτος-μέλος που προκαλεί αυτήν τη στιγμή τον δυνατότερο «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες είναι η Ιταλία, για την οποία η Επιτροπή έκανε ιδιαίτερη μνεία, τονίζοντας ότι «το επίμονα υψηλό δημόσιο χρέος προκαλεί ανησυχίες». «Μόλις έστειλα επιστολή στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών κ. Παντοάν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Στην επιστολή τον ενημέρωνε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να επανεκτιμήσει το χρέος της Ιταλίας την άνοιξη του 2018.
Μαζί με την Ιταλία, εκτός των στόχων του χρέους, βρίσκονται η Γαλλία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με τους κάνονες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να έχουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ και χρέος πάνω από το 60%. Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, εξαιρείται από αυτήν τη διαδικασία. Το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό για τα επόμενα δύο χρόνια, από 132,1% που βρίσκεται το 2017 σε 130% το 2019. Το χρέος της Ιταλίας παραμένει «πηγή ανησυχίας», δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν και τη Γαλλία, της οποίας ο προϋπολογισμός προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι η Γαλλία δεν κατάφερε να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της. Γενικότερα, οι Βρυξέλλες εκφράζουν την άποψη ότι το Παρίσι δεν κάνει αρκετά για να μειώσει και το δημόσιο χρέος, αποτελώντας την εξαίρεση στην Ευρωζώνη, καθώς τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται το χρέος της Γαλλίας να αυξηθεί στο 97% του ΑΕΠ. Συγχρόνως, η Γαλλία και η Ιταλία θα είναι οι χαμηλότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, τη στιγμή που η Ευρωζώνη βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης. Η περίπτωση της Ιταλίας όμως είναι διαφορετική από αυτήν της Γαλλίας, καθώς τον Μάιο πρόκειται να γίνουν εθνικές εκλογές, καθιστώντας κάθε δημοσιονομική προσαρμογή εξαιρετικά ευαίσθητη από πολιτικής απόψεως, τη στιγμή που το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο υπόσχεται δημοσιονομική χαλάρωση. Από το 1997, οπότε έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάθε χρόνο κάποιο κράτος-μέλος δεν κατάφερνε να επιτύχει τους στόχους του. Πλέον είναι συχνά τα παράπονα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που υποστηρίζουν ότι οι κανόνες έχουν γίνει πολύ περίπλοκοι, ενώ η εφαρμογή τους από την Επιτροπή δεν είναι πάντα σταθερή και συνεπής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, στην οποία, παρότι εδώ και μία δεκαετία ξεπερνάει το όριο για το έλλειμμα, δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Για τα υπόλοιπα 12 μέλη της Ευρωζώνης η Επιτροπή δήλωσε ότι τα σχέδια προϋπολογισμού του 2018 που υποβλήθηκαν συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τους κανόνες.
Πηγή: Καθημερινή