Την ικανοποίησή της για τις διευκρινίσεις της Γερμανίας, κατά την τριμερή συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, γύρω από τους ελέγχους που διεξάγονται στα γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, έπειτα από πρωτοβουλία της Κομισιόν, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μία «εποικοδομητική» συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η γερμανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στις πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα θα γίνονται στην πύλη εισόδου της πτήσης, σε χώρο Σένγκεν, και οι επιβάτες δεν θα μεταφέρονται πια σε χώρο επιβατών από χώρες εκτός Σένγκεν. Επιπλέον, η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι των επιβατών θα περιοριστούν στον έλεγχο διαβατηρίων και εγκυρότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων. Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες ελέγχους εξόδου στα ελληνικά αεροδρόμια.
Η κ. Μπερτό υπογράμμισε την «πολύ καλή συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών αεροδρομίων, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις γερμανικές και τις ελληνικές Αρχές.
Υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία , μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Γαλλία), ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορά τους, βάσει του άρθρου 25 του Κώδικα Σένγκεν που αφορά την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Όπως σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος, προβλέπονται έλεγχοι σε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε από την πλευρά της ότι οι αρμόδιες αρχές θα εντείνουν με τη σειρά τους ελέγχους των επιβατών που κατευθύνονται από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια.
Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση της χρήσης του κώδικα του Σένγκεν που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εισάγουν προσωρινά στοχευμένους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του για λόγους εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.