Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) δηλώνει ανοικτή σε συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, εγκαταλείποντας την αντίθεσή του ως προς κάθε ιδέα συμμαχίας με την Αγγελα Μέρκελ.
Κοινή συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU), τον Αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό Πρωθυπουργό και Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη πηγές της Προεδρίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση των τεσσάρων σχεδιάζεται για την επόμενη εβδομάδα και έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.
«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα μείνει αποκλείσει τη συζήτηση», δήλωσε τη νύκτα ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.
Παρά τις δυσκολίες τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, μέχρι σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν οι δύο χριστιανικές ενώσεις CDU/CSU της Αγγελα Μέρκελ και το SPD μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που σημαδεύτηκαν από την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Συντηρητικών.
Αντίθετα, ο Σουλτς είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.
Ομως, στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης, κυρίως αφ΄ότου ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι επιδιώκει την αποφυγή νέων εκλογών και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοικτό πνεύμα.
Ο πρόεδρος Στάινμάιερ συναντήθηκε για το θέμα αυτό χθες με τον Σουλτς.
«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», δήλωσε χθες το βράδυ ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μας, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, μία επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Αγγελα Μέρκελ για να μην αναγκασθεί «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».
Τι λέει ο Σουλτς
Τα μέλη του SPD θα ψηφίσουν για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε σχηματισμό κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για κοινή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
«Σε μια δραματική έκκληση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Εμείς δεν θα τις αρνηθούμε. Για το εάν αυτές (οι συνομιλίες) οδηγήσουν στην συμμετοχή μας με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης, θα ψηφίσουν τα μέλη του SPD», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάρτιν Σουλτς. «Δεν υπάρχει αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. To κάθε επόμενο βήμα θα συζητηθεί εντατικά στο κόμμα και στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD», πρόσθεσε.
Συνασπισμό τύπου «Κένυα» προτείνουν στελέχη Σοσιολδημοκρατών
Tην διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης «Κένυα», με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων προτείνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον αρχηγό Μάρτιν Σουλτς και την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε.
Κάτι τέτοιο θα ήταν «μια δημιουργική διέξοδος από την σημερινή δύσκολη κατάσταση», γράφουν τα δύο στελέχη στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται από την «Berliner Zeitung», και υποστηρίζουν ότι μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπήρχαν με έναν «μεγάλο» συνασπισμό.
Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει «περιορισμένα πλεονεκτήματα» σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμού θα είχαν μεγάλη πλειοψηφία. Η καλύτερη λύση ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» και κάθε άλλο σχήμα θα ήταν «πολύ μακριά» από το ιδανικό, ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πλέον η προτιμότερη επιλογή, αλλά όχι και η καλύτερη.