Σε «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού των ακινήτων σε όλη τη χώρα και αλλαγές στην φορολογία ακινήτων φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση.Οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, θα ληφθούν από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους με στόχο να εισρεύσουν έσοδα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία…
Στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους από τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκαν τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και η κλίμακα για τον ενιαίο φόρο.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπουν την θέσπιση αφορολόγητου ορίου αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είτε στα 50.000 ευρώ είτε στα 100.000 ευρώ. Το τρίτο σενάριο φορολογεί από το πρώτο ευρώ την ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων χωρίς αφορολόγητα όρια.
Ο νέος φόρος αναμένεται να υπολογίζεται με νέα κλίμακα που θα έχει 7 έως 9 φορολογικά κλιμάκια με συντελεστές που θα κυμαίνονται από το 0,1% έως και το 1,5% ή 2%. Ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά πιθανότατα τα 3 εκατ. ευρώ.
Για τα νομικά πρόσωπα έχουν καταγραφεί εναλλακτικοί τρόποι φορολογικής μεταχείρισης, εμπορικών, βιομηχανικών, ξενοδοχειακών, αγροτικών ακινήτων και ακινήτων της Εκκλησίας.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος και χαμηλότερος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα αναδεικνύονται η δικαιοσύνη αλλά και η αναπτυξιακή διάσταση για τον προσδιορισμό του.
Άλλωστε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης με έγγραφο του στη Βουλή σημείωσε ότι η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας των ακινήτων θα προχωρήσει με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Πηγή www.real.gr