Το ρεπορτάζ της ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ για φοροδιαφυγή ύψους 550 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2002-2014, επιβεβαίωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την «Πράγματι, το νέο λογισμικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών έχει εντοπίσει σε συγκεκριμένα ΑΦΜ φοροδιαφυγή μεγαλύτερη των 500 δισ. για την περίοδο 2002-2014». Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η χρεωκοπία της Ελλάδας οφείλεται πρωτίστως στα χαμηλά έσοδα του κράτους.
Η επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (swap) ήταν το βασικό θέμα της εισαγωγής του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Εισαγωγικά κατηγόρησε την ΝΔ ότι «επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, ανυπόστατες καταγγελίες, με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική», τη στιγμή μάλιστα που «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς θριαμβολογίες να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018». Και, εν συνεχεία, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ένα γεγονός που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας».
Συγκεκριμένα, όπως είπε, «ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές».
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συνέχισε, «επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως:
«Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI». Επίσης «έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε μάλιστα τα στοιχεία της ανταλλαγής ομολόγων:
Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια ‘δεξαμενή’ 29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ». Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε: «Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία».
Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέφερε με έμφαση ότι διαπιστώνεται «σημαντική πρόοδος».
Η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, «θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα τη μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:
«Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από χθες ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία και να ενταθούν οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος».