Tα αποτελέσματα της παρακολούθησης της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, η πιθανή συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών και η εκλογή νέου Προέδρου του σώματος, θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, το βασικό αντικείμενο της ατζέντας του eurogroup της Δευτέρας (4 Δεκεμβρίου), σύμφωνα με ενημέρωση που πραγματοποίησε η Προεδρία του Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνάντησης της Δευτέρας, για την οποία αύριο κοινοτικός αξιωματούχος θα προβεί σε εκτενή ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, “το Eurogroup θα ενημερωθεί για τα κυριότερα αποτελέσματα των αποστολών εποπτείας μετά το πρόγραμμα στην Κύπρο και την Ισπανία, που πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα φέτος”, ενώ θα έχει προηγηθεί ενημέρωση “για την πορεία της τρέχουσας τρίτης αξιολόγησης του 3ου μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας”.
Το eurogroup σημειώνει ενημερωτικά ότι “η εποπτεία μετά το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει προγράμματα οικονομικής προσαρμογής” και πως “ο στόχος είναι να εντοπιστούν οι κίνδυνοι για τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος”.
Η επιτήρηση συνεχίζεται έως ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνάντησης το eurogroup θα συνεδριάσει σε δύο μορφές – το πρώτο μέρος θα είναι τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ από τις 13.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι μια συνάντηση των υπουργών 27 κρατών μελών της ΕΕ από τις 18.00 και μετά, με σκοπό την προετοιμασία τη Διάσκεψη Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Η Ευρωομάδα θα συζητήσει, ασφαλώς, την πορεία της τρέχουσας τρίτης αναθεώρησης του 3ου μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.
Οι ομάδες των οργάνων (η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) επέστρεψαν πρόσφατα στην Αθήνα για να επαναλάβουν τις συνομιλίες που έχουν με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τρίτης αναθεώρησης, σημειώνεται, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των συναντήσεων στην Αθήνα.
Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού ως τη Δευτέρα είναι αυξημένη, είπε στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος με καλή γνώση των συζητήσεων.
Επιπλέον το Eurogroup θα διεξαγάγει, για μια ακόμη φορά, μια συζήτηση σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας.
Οι Υπουργοί θα αξιολογήσουν την πρόοδο προς τα κριτήρια αναφοράς που συμφωνήθηκαν από την Ευρωομάδα τον Σεπτέμβριο του 2015, με βάση τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωομάδα συμφώνησε να συγκρίνει τη φορολογική επιβάρυνση των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ με την εργασία για την καλύτερη ενημέρωση και καθοδήγηση των εθνικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.
Ακόμη, η Ευρωομάδα θα συζητήσει τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ζώνης του ευρώ για το 2018 και τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ.
Στη συνέχεια οι υπουργοί θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ευρωομάδας, καθώς η θητεία του σημερινού Προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει στα μέσα Ιανουαρίου του 2018.
Ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης ΕΕ.
Ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών Mάριο Τσεντένο, ο Ιταλός Πιέρ Πάολο Παντοάν και ο Σλοβάκος Πήτερ Κάζιμιρ, αποτελούν του κυριότερους διεκδικητές (όλοι προερχόμενοι από τον χώρο των Σοσιαλιστών) και ο Χανς Γκερτ Σέλιγκ (Αυστρία), Πέτερ Βαν Όβερφελντ (Βέλγιο) και Πιέρο Γκραμμένια (Λουξεμβούργο), έπονται.
Η γενική τάση θέλει του σοσιαλιστές να διατηρούν την ισορροπία δυνάμεων στα όργανα και να καταλαμβάνουν τη συγκεκριμένη θέση, με επικρατέστερο τον Πορτογάλο Μ.Τσεντένο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι υπουργοί θα συνεχίσουν την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου, η οποία θα συζητήσει θέματα που αφορούν την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
ΠΗΓΗ: real.gr