Πιο εντυπωσιακή από όλες τις πανσελήνους της φετινής χρονιάς εκτιμάται πως είναιη αποψινή καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του 2017.
Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.
Το φεγγάρι θα πλησιάσει κοντά στο λεγόμενο περίγειο, τη μικρότερη απόστασή του από τη Γη, και έτσι θα φαίνεται κατά 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από ό,τι σε μια συνηθισμένη πανσέληνο.
Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερσελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.
Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο δεν συμπίπτουν ακριβώς, αλλά διαφέρουν κατά λιγότερο από μια ημέρα. Η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.
Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ).
Σύμφωνα με τους πιο έμπειρους παρατηρητές του ουρανού, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια «υπερπανσέληνο», είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς τότε φαίνεται μεγαλύτερο.