Το αμινοξύ γλυκίνη μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό όταν πιέζεται. Αν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, θα μπορούσε να αντικαταστήσει άλλα πιεζοηλεκτρικά υλικά που περιέχουν τοξικά στοιχεία.
Αυτό ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η ποσότητα της πιεζοηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η γλυκίνη είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ανιχνευτές κίνησης, ιατρικά εμφυτεύματα και χειριστήρια για τηλεοράσεις και βιντεοπαιχνίδια.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι ένα τόσο μικροσκοπικό μόριο μπορεί να παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε η Σάρα Γκερίν, επικεφαλής της έρευνας, σε δελτίο τύπου. Η ομάδα της ανακάλυψε αυτή την απροσδόκητη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψει την ηλεκτρική απόκριση διαφόρων κρυστάλλων. Τα δεδομένα που προέκυψαν για τη γλυκίνη εντυπωσίασαν αναπάντεχα τους ερευνητές.
Η χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών για την παραγωγή ενέργειας είναι καθιερωμένη πρακτική με πολλές εφαρμογές. Ωστόσο, η γλυκίνη απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια και υλικά για να παραχθεί, καθώς μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλα τα γεωργικά και δασοκομικά απόβλητα και υπολείμματα. Επιπλέον, η γλυκίνη δεν περιέχει μόλυβδο ή λίθιο, δύο τοξικά στοιχεία για τον άνθρωπο.
Η έρευνα της ομάδας ακολουθεί προηγούμενη έρευνα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους που διεξήχθη από επιστήμονες του ίδιου πανεπιστημίου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο και διερευνά τη δυνατότητα χρήσης δακρύων και ασπραδιών αυγών για την παραγωγή ενέργειας.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr