Αναλυτικές απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και σε καλόπιστα ερωτήματα, δίνουν κυβερνητικές πηγές σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, προχωρώντας σε έναν θετικό απολογισμό και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την προσέγγιση των δύο πλευρών.
Ξεκινώντας με τον λόγο που έπρεπε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, τα κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι κρίθηκε πως ήταν επιτακτική για να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Και αυτό, σε μια περίοδο διαρκούς έντασης στο Αιγαίο (από την πλευρά της Τουρκίας), γενικότερης έντασης και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή (που αγγίζουν τις δύο χώρες), αλλά και επικίνδυνης όξυνσης στο προσφυγικό.
Αναφορικά με την καταλληλότητα της στιγμής που επιλέχθηκε, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση (απομονωμένη από την Ευρώπη και με σοβαρά προβλήματα σχέσεων με πολλές χώρες), αναγκάζεται να είναι πιο δεκτική σε πολιτικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, που έχουν στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή και την πρόοδο σε μια σειρά εκκρεμότητες που τραυματίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε ότι αφορά την κριτική περί έλλειψης προετοιμασίας της επίσκεψης, σημειώνουν ότι είχε υπάρξει λεπτομερειακή συζήτηση και συμφωνία για κάθε πτυχή της, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε συνέντευξή του στον Σκάι –ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει ότι θα δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ- για να θέσει θέμα Λωζάνης, ανέβασε το θερμόμετρο. Ωστόσο, μετά από την αποφασιστική στάση τόσο του προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του πρωθυπουργού, αναδιπλώθηκε, αναγνωρίζοντας ως μουσουλμανική τη μειονότητα της Θράκης, υπαναχωρώντας στο θέμα της Λωζάνης και διακηρύσσοντας ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών της χωρών. “Τα περί προχειρότητας και τα συναφή δεν είναι παρά ανοησίες” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές, απαντώντας ότι γίνονται για λόγους μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
Σε σχέση με το ζητούμενο, δηλαδή το αποτέλεσμα της επίσκεψης, επισημαίνοντας την κατ’ ιδίαν τρίωρη και σε καλό κλίμα συζήτησή Τσίπρα – Ερντογάν, αναφέρουν ότι συμφωνήθηκαν τα εξής: Να ξαναξεκινήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Να καθοριστούν κανόνες εμπλοκής με συνεργασία των δύο ΓΕΕΘΑ. Να αποσυμφορηθούν τα νησιά με μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην ενδοχώρα, από τους οποίους θα επιστρέψουν στην Τουρκία όσοι δεν αποκτήσουν άσυλο. Να συζητηθούν διαδικασίες αναζωογόνησης κοινών δράσεων που βελτιώνουν το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.
Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε μπροστά σε Τούρκο ηγέτη χωρίς μισόλογα στο Κυπριακό, ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, μπροστά σε Τούρκο ηγέτη, ενώ και το θέμα της Αγίας Σοφίας τέθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά. Για το, δε, ζήτημα των μειονοτήτων, το οποίο επικαλέστηκε πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι με ευθύνη της τουρκικής πλευράς ελάχιστοι Έλληνες έχουν απομείνει στην Πόλη, ενώ στη Θράκη διαβιούν δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, οι οποίοι απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους χριστιανούς. Υπογράμμισε, δε, ότι η μέριμνα για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης τους είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναγνώρισε ρητά και ο Τούρκος πρόεδρος.
Πηγή: neaselida.gr