Στα επίπεδα του 1998 επιστρέφουν τα νούμερα της απασχόλησης στο εμπόριο, ενώ τα λουκέτα φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και αναμένεται μείωση της έντασης του φαινομένου κατά 20% το 2013, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, αν και 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο “κόκκινο”…
Αυτά αναφέρθηκαν στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ελληνικού Εμπορίου 2012, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι οι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις Εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας, οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό , οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησή τους , οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.
Αυτά αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου από τον πρόεδρό της Β. Κορκίδη, ο οποίος τόνισε ότι οι 9 στις 10 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη δημιουργούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς η Ευρώπη θέλει οι μεγάλες επιχειρήσεις να φροντίζουν τις μικρές επιχειρήσεις ενώ εμείς επιτρέπουμε οι μεγάλες να διώξουν από τα πόδια τους τις μικρές.
Γνωστοποίησε ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία με την Συνομοσπονδία Ευρωπαίων μικρομεσαίων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εμπόρων στη χρηματοδότηση και στόχος είναι να υπάρξει κοινή δράση ώστε να μπορούν να προχωρούν σε αγορές χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν προκαταβολή του τιμήματος.
Σε μεγάλο βαθμό ανατρέπεται αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, σημείωσε ο καθηγητής κ. ότι δηλαδή το εμπόριο ήταν πύλη εισόδου για την απασχόληση σε νέους και γυναίκες, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που χάνονται από τις μεγάλες και αυτό αποδίδεται στη φορολόγηση και στη χρηματοδότηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης της ΕΣΕΕ για το εμπόριο.
Επίσης, αναφέρθηκε από την ερευνήτρια Βάλια Αρανίτου ότι, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα το 2012 αποχωρούν οι απολύονται περίπου 1000 εργαζόμενοι. Μεταποίηση και κατασκευές αν και ήταν τα τελευταία χρόνια, οι δυο κύριοι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις εργασίας σταθεροποιήθηκαν οι απώλειες τους το 2011 και οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν μεγάλες απώλειες είναι το εμπόριο, η δημόσια διοίκηση και ο τουρισμός.
Όπως είπε η κ. Αρανίτου ένα από τα εργαλεία που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό ποσοστό εμπόρων για να αντιμετωπίσει την κρίση είναι η μείωση των τιμών, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους ενώ υπογραμμίστηκε ότι εμφανίζεται χαμηλή ένταση στην αύξηση των λουκέτων. Τα επίπεδα κλεισίματος εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται και στο μέλλον στα ίδια επίπεδα του 2011 καθώς έχουν φτάσει στα όρια τους τα λουκέτα.
“Υπάρχει χώρος στην αγορά για όλους. Στην ΕΣΕΕ ποτέ δεν αφορίσαμε τη οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική επιχείρηση και ούτε θέλουμε να παίξουμε σε παραστάσεις του τύπου Δαυίδ και Γολιάθ. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι πολλές στην Ελλάδα αλλά δεν είναι καλά δομημένες και αυτό είναι θέμα εμπορικής χωροταξίας για κάθε 40 κατοίκους υπάρχει μια ΜμΕ. Με καλή συνεργασία όλων των πλευρών μπορεί να μειωθεί η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο λόγω της κρίσης κα των επιπτώσεων της”, σημείωσε ο κ. Κορκίδης.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ