Ο νέος (ΕΝΙΑΙΟΣ) φορέας της κεντροαριστεράς -ως “Κίνημα Αλλαγής”, πλέον- κοινοβουλευτικά έχει συμπήξει μέτωπο που φαίνεται αρραγές ως προς τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της κυβέρνησης. Πολύ συχνά δείχνει να ταυτίζεται με τη ρητορική της Ν.Δ, όπως π.χ στις επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο ή στην αποσιώπηση θεμάτων που ενοχλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως συμβαίνει με τις αποκαλύψεις σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του. Στη Βουλή, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης συμπλέουν υποδειγματικά αθροίζοντας τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και την προσήλωσή τους κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Στο συνέδριο της Ν.Δ, ωστόσο, οι αποκλίσεις φάνηκαν. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σαν έτοιμος από καιρό, υποδέχθηκε σχεδόν με ενθουσιασμό την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνεργασία. Ψυχολογικά, το Ποτάμι έχει μετοικήσει στη Ν.Δ. Το γεγονός και μόνο ότι από τους 220.000 ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015, μόνο 20.000 προσήλθαν στις κάλπες για το νέο φορέα και ψήφισαν τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι αποκαλυπτικό. Η ομιλία του, άλλωστε, στο συνέδριο ήταν ενδεικτική των προθέσεών να ακολουθήσει κι εκείνος τους ψηφοφόρους του σε μια κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. Ίσως επηρέασε -ή επηρεάστηκε;- και τον Στέλιο Ράμφο που ήταν εκεί ως ιδεολογικός καθοδηγητής μιας τέτοιας σύμπραξης.
Η Φώφη Γεννηματά, από την άλλη, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική. “Όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα”, είπε, απαντώντας στην πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη. Η επικεφαλής του “Κινήματος Αλλαγής” γνωρίζει πως για να αγγίξει ο νέος φορέας το “όνειρο” του διψήφιου ποσοστού που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις πρέπει να μην θεωρείται δεδομένη ως κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ. Γι αυτό και άφησε αιχμές για τις ευθύνες Καραμανλή στην χρεοκοπία και ζήτησε εξεταστική επιτροπή. Κάτι που αποτελεί casus belli για τους “Καραμανλικούς” που σπεύδουν την Τετάρτη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου με σκοπό να επισημάνουν εκ νέου τα περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, το 2009-2010, που αποτελούν βασική τους επιχειρηματολογία.
Η Φώφη πιέζεται από τον Γιώργο Παπανδρέου και από άλλους να μην συναινέσει σε μια κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. Γι αυτό και από μέσα της προσεύχεται να πάρει την αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης για να αποφύγει, έτσι, το δίλημμα. Και γι αυτό πολλοί στο “Κϊνημα Αλλαγής” υποστηρίζουν την εναλλακτική μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Σενάριο που θα αναδειχθεί προεκλογικά.
Φώφη και Σταύρος, ωστόσο, κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις ως προς το θέμα αυτό. Κι αυτό όσο κι αν κρύβεται τώρα κάτω από το χαλάκι, θα αναδειχθεί ως ζήτημα τους επόμενους μήνες…
Σ.Κ