Η πρόθεση της Παλαιστινιακής Αρχής να ζητήσει στις 29 Νοεμβρίου (η ημερομηνία είναι συμβολική, διότι συμπίπτει με την επέτειο της κατάθεσης του σχεδίου του ΟΗΕ στις 29/11/1947 για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης) την αναγνώρισή της από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έστω και χωρίς την ιδιότητα του μέλους αλλά με αυτή του παρατηρητή (observer status), αλλά και το εκλογικό ημερολόγιο «κρύβονται» πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό να ανασχέσει τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος. Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ είναι προγραμματισμένες για τις 22 Ιανουαρίου 2013…
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι προετοιμασμένη να αναλάβει δράση όχι μόνο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα αλλά και εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής και του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Για τον τελευταίο μάλιστα εκφράζονται πολλά ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους σχεδιάζει να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, παρά και τις έντονες αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που στην παρούσα συγκυρία θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερα μέτωπα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, η διακυβέρνηση Αμπάς περιορίζεται προς το παρόν μόνο στη Δυτική Όχθη, καθώς η Γάζα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της Χαμάς.
Από την ισραηλινή πλευρά εκπέμπεται, στο παρασκήνιο, το μήνυμα ότι επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, αν οι Παλαιστίνιοι ζητήσουν αναγνώριση, θεωρούν ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών από το 1993 στο Όσλο και εντεύθεν θα πάψουν να ισχύουν. Ουδείς λογικά δεν θα μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ανεπιθύμητη η Παλαιστινιακή Αρχή και να προχωρήσει η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου σε δραστικές κινήσεις, όπως π.χ η διακοπή της χρηματοδότησης κυρίως από την επιστροφή των εσόδων από την φορολογία επί των προϊόντων που παράγονται στα παλαιστινιακά εδάφη και εξάγονται μέσω Ισραήλ.
Υπάρχει βέβαια και άλλος ένας λόγος που το Ισραήλ δεν θέλει να δοθεί καθεστώς παρατηρητή στην Παλαιστινιακή Αρχή. Και αυτός δεν είναι άλλος από το δικαίωμα που θα έχουν τότε οι Παλαιστίνιοι να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, άρα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτό θα σημάνει ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν μελλοντικά να στραφούν εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.
Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας θυμίζει ως ένα σημείο εκείνη που είχε σημειωθεί όταν η τότε ισραηλινή κυβέρνηση του Εούντ Όλμερτ είχε επιτεθεί στη Χαμάς. Προφανώς, η εκτόξευση ρουκετών δημιουργεί πρόβλημα στον Νετανιάχου, αλλά δεν εκφεύγει της προσοχής ότι ενόψει εκλογών τον Ιανουάριο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητα του ιδίου και του συνασπισμού του.
Ωστόσο, το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει διαφοροποιηθεί, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Και η βασικότερη αλλαγή εντοπίζεται στη γειτονική Αίγυπτο, όπου πλέον δεν υπάρχει οΧόσνι Μουμπάρακ αλλά ο Μοχάμεντ Μόρσι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Οι σχέσεις της Χαμάς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους είναι μακρές. Δεν είναι τυχαίο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει προσεκτικά μετακινηθεί μετά την πτώση Μουμπάρακ προς το Κάιρο.
Ο Μόρσι πιέζεται βέβαια από τους Αμερικανούς, υπό την απειλή της διακοπής της παχυλής ετήσιας οικονομικής βοήθειας, να μεσολαβήσει ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία. Ωστόσο, ο Μόρσι καταδίκασε τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Αχμέντ Τζαμπάρι και ανακάλεσε τον αιγύπτιο πρέσβη από το Τελ Αβίβ. Σημείο – κλειδί για τη στάση του Καϊρου είναι τι θα πράξει με το πέρασμα στη Ράφα, από όπου περνούν άνθρωποι και προϊόντα στη Γάζα. Παλαιότερα, ο Μουμπάρακ το έκλεινε. Αν ο Μόρσι αποφασίσει διαφορετικά, κάτι θα έχει αλλάξει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιστές στην τακτική που έχει χαράξει ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν θέλουν να εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση και πιέζουν τόσο το Κάιρο όσο και στην Άγκυρα να συνδράμουν στην κατάπαυση του πυρός. Η Τουρκία πάντως, πέραν της υψηλής ρητορικής και της δημόσιας διπλωματίας, μοιάζει δύσκολο να μπορεί να πετύχει πολλά διότι ούτε θέλει να φανεί ότι προσεγγίζει το Ισραήλ ούτε ότι πλησιάζει πολύ σε μία οργάνωση τόσο εξτρεμιστική όσο η Χαμάς.
Πηγή www.tovima.gr