Οι διαφωνίες τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέτρεψαν μια συμφωνία για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις με τους υπουργούς Οικονομικών να ανακοινώνουν ότι θα συνεδριάσουν και πάλι τη Δευτέρα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.
Αν και οι υπουργοί Οικονομικών υποστήριξαν ότι υπήρχαν μόνο “τεχνικές” διαφορές στη συνάντηση της Τρίτης, ένας αξιωματούχους δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε ορισμένα βασικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο ο επίσημος τομέας θα πρέπει να δεσμευτεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2014 ή αν θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κενό μέχρι και το 2015.
Παρέμειναν επίσης διχασμένοι για το αν οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεχτούν ένα haircut στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
“Δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε σύγκλιση για τη διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας, υπάρχει ακόμη κενό μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ επιμένει σε κάποιου είδους διαγραφή του χρέους του επισήμου τομέα, το οποίος δεν θα δεχθεί η Ευρωζώνη”, δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση.
Αλλά οι διαφωνίες δεν είναι μόνο μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι χώρες της ευρωζώνης είχαν ενστάσεις σε διαφορετικά σημεία ενός πολύ περίπλοκου πακέτου που στόχο έχει να βρει τη χρηματοδότηση για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας.
“Στο τέλος, απλώς δεν είναι αποδεκτό για διάφορους λόγους σε αρκετές χώρες”, τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και της τρόικας, αναμένεται να εργαστούν μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Ένας από αυτούς τόνισε ότι κάποια στιγμή ότι το Eurogroup βρέθηκε κοντά σε συμφωνία για συγκεκριμένα σημεία, η οποία περιελάμβανε και τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με βάση το πρώτο πακέτο διάσωσης.
Ακόμη, βρέθηκαν κοντά και σε μια συμφωνία για το σχήμα επαναγοράς χρέους αλλά και για τα κέρδη που καταγράφει η ΕΚΤ από τη συμμετοχή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
ΠΗΓΗ: capital.gr