Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα πούρα παράγονται στην Αβάνα. Πριν λίγα χρόνια όμως , το 2011 , το ka-business.gr ανακάλυψε τα αδέρφια Αρη και Κωστα Κωνσταντινίδης στην Κρύα Βρύση της Πέλλας, όπου έφτιαχναν ελληνικά πούρα.
Στο πλαίσιο του στόχου του ka-business.gr που είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα καθώς πιστεύει πως η ανάπτυξη θα έρθει από την γη μας. Ανέδειξε την οικοτεχνία των αδερφών Κωνσατντνίδη μέσα από τις δράσεις του και την διοργάνωση των πολυσυνεδρίων «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και σήμερα το πούρο vamma Del Sol έχει κυκλοφορήσει και στις πιο απαιτητικές αγορές.
Η χάρη του brand name τους έφθασε μέχρι το Μανχάταν της Αμερικής.
Στην οικοτεχνία των αδερφών Κωνσταντινιδη η δουλειά ξεκινά από τις 7.30 το πρωί. Η διαδικασία της επεξεργασίας είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητη διαδικασία και κρύβει πολλά μυστικά αλλά και ψέματα όπως δήλωσε στα ka-business.gr ο Άρης Κωνσταντινίδης.
Ο αδερφός του Κωνσταντίνος, τόνισε στο ka-business,gr πως «…καταφέραμε με το αντικείμενο που ασχοληθήκαμε να στηρίζουμε τον δοκιμαζόμενο κλάδο του καπνού εδώ στην περιοχή μας. Το στοίχημα το πιάσαμε και συνεχίσουμε»
Με αμέτρητα ταξίδια στην Λατινική Αμερική για τον εντοπισμό των καλύτερων αρωματικών σπόρων, πολύ δουλειά και όραμα, τα αδέρφια Κωνσταντινίδη έχουν κάνει γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο…. και συνεχίζουν.
Vamma del Sol
Στόχος της οικοτεχνίας είναι να «ανάψουν» τα πούρα της, σε πρώτη φάση, στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ολλανδία. Τα «Vamma Del Sol» έχουν γίνει γνωστά στη Γερμανία μετά την προβολή ντοκιμαντέρ για την επιχείρηση της οικογένειας Κωνσταντινίδη από το γερμανογαλλικό δίκτυο Arte. Μάλιστα, αρκετοί Γερμανοί τουρίστες που έκαναν διακοπές φέτος το καλοκαίρι σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης για να δοκιμάσουν από κοντά τις μοναδικές γεύσεις των πούρων πρώτης ποιότητας.
Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο υπεύθυνος της επιχείρησης, Άρης Κωνσταντινίδης, η έξοδος στις αγορές του εξωτερικού αποτελούσε εξ’ αρχής στόχο, ωστόσο επισπεύσθηκε λόγω του «κακού» 2015. «Από το 2012 που ξεκινήσαμε την διάθεση των “Vamma Del Sol” στην Ελλάδα οι πωλήσεις ακολούθησαν μια γραμμικά ανοδική πορεία. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην ελληνική οικονομία πέρσι, με αποκορύφωμα την επιβολή capital controls, έβαλε ένα “στοπ” σε αυτήν την πορεία. Έτσι υποχρεωθήκαμε να αναζητήσουμε και άλλες αγορές νωρίτερα από ότι αρχικά σχεδιάζαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πάντως, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – όπως οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης, δηλώνει πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί να εγκαταλείψει την προσπάθειά του στην Ελλάδα. «Από τη στιγμή που παράγουμε ένα καθαρά ελληνικό προϊόν είναι αδιανόητο να φύγουμε από τη χώρα. Θα ήταν πιο φθηνό εάν μεταφέρουμε μέρος της δραστηριότητάς μας, όπως για παράδειγμα τις αποθήκες των καπνών, εκτός Ελλάδας, στα Βαλκάνια ή ακόμη και στη Γερμανία. Ωστόσο στόχος μας είναι να λειτουργούμε πολλαπλασιαστικά και μέρος των χρημάτων που επενδύουμε ή εισπράττουμε να γίνεται ΦΠΑ και να πηγαίνει στην ελληνική οικονομία», σημειώνει.
Με τεχνογνωσία από την Κούβα και εμπειρία τριών γενεών
Γόνος οικογένειας με παράδοση στην καπνοπαραγωγή, που ξεκίνησε από τον παππού του, ο Άρης Κωνσταντινίδης, με σπουδές στην αγροτική οικονομία, ξεκίνησε μαζί με τον αδερφό του Κώστα το 2006 τις διαδικασίες για να δημιουργήσουν ένα καπνικό προϊόν μοναδικό για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.
Μετά από ταξίδια για την απόκτηση τεχνογνωσίας σε χώρες όπως η Κούβα, η Νικαράγουα και η Ονδούρα, που φημίζονται για τα χειροποίητα πούρα που παράγουν, και αφού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι το 2011, ξεκίνησε η παραγωγή των «Vamma Del Sol» σε έκταση 10 στρεμμάτων, στην Κρύα Βρύση Πέλλας.
Τα πούρα, που ανήκουν στην κατηγορία long filler premium (δηλαδή χειροποίητο με μεγάλα γεμίσματα) δημιουργούνται από συγκεκριμένο είδος καπνών, που είναι τα μεγαλόφυλλα ανατολικού τύπου, ενώ η έκταση της οικογένειας Κωνσταντινίδη είναι η μοναδική στην Ελλάδα στην οποία καλλιεργούνται τα συγκεκριμένα καπνά, «δυστυχώς», όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, τονίζοντας: «όπως έχουμε τους “δρόμους του κρασιού” φανταστείτε τους “δρόμους του καπνού” από το Αγρίνιο μέχρι την Κομοτηνή, με διάφορες ποικιλίες. Είναι κρίμα που δεν υπάρχει, γιατί το κλίμα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό για τα καπνά».
Τα καπνά παράγονται σύμφωνα με τους κώδικες σωστής γεωργικής πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταποιούνται βιολογικά, χωρίς κανένα χημικό παράγοντα γεύσης ή καύσης. Κύριο χαρακτηριστικό της οικοτεχνίας αποτελεί η κάθετη οργάνωση και η παραγωγή από την πρώτη ύλη μέχρι και το τελικό προϊόν. Η καινοτομία της έγκειται στο ότι με μια ιδιαίτερη πρώτη ύλη, τα χαρακτηριστικά του κλίματος της χώρας μας και την πολυδιάστατη τεχνογνωσία στην παραγωγή και μεταποίηση, δημιουργείται ένα τελικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών.
Τα «Vamma Del Sol» διατίθεται σε τρεις κατηγορίες: Petit Corona, Corona και Robusto. Πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, καθώς και σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική και νησιά όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Σύρος και η Αμοργός.
Η οικοτεχνία παράγει περίπου 20.000-25.000 τεμάχια ετησίως με δυνατότητα να διπλασιαστούν. Όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, τα πούρα «Vamma Del Sol» απευθύνονται στους «πολύ ψαγμένους» καταναλωτές που θέλουν να κάνουν ένα «ταξίδι» σε μοναδικές γεύσεις και αρώματα.
Πηγή: ka-business.gr, voria.gr