Από τα Panama και Paradise Papers στα… GooglePapers. Κι αυτό διότι έγινε γνωστό πως ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Google “εξοικονόμησε” 3 δισ. ευρώ μεταφέροντας μέσω ιρλανδικών και ολλανδικών εταιρειών κέρδη 19,2 δισ. δολ., ήτοι 15,9 δισ. ευρώ, σε offshore εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες. Πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση φοροαποφυγής μέσα από “νόμιμους” διαύλους που χρησιμοποιούν γνωστές αμερικανικές και ιαπωνέζικες πρακτικές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Google, όπως και άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Apple, χρησιμοποιούν ευρέως στρατηγικές αποφυγής φόρων, οι οποίες είναι γνωστές ως Double Irish και Dutch Sandwich. Ηδη η ιρλανδική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει από το 2015 τη χρήση της στρατηγικής Double Irish, έπειτα από ισχυρές πιέσεις των ευρωπαϊκών αρχών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εταιρείες που έκαναν χρήση τής παραπάνω στρατηγικής έχουν τη δυνατότητα να την εφαρμόζουν έως τα τέλη του 2020. Η εφαρμογή της, όμως, κρίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη. Στην περίπτωση της Google, η διαδικασία προϋπέθετε τη μεταφορά των κερδών από μία θυγατρική με έδρα την Ιρλανδία σε μία άλλη ολλανδική εταιρεία, η οποία δεν απασχολεί εργατικό δυναμικό. Εν συνεχεία, τα κέρδη κατευθύνθηκαν προς μία εταιρεία που εδρεύει στις Βερμούδες και υπάγεται σε μία άλλη θυγατρική της Google στην Ιρλανδία. Μετά τις κοινοποιήσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία έχει στην κατοχή του και το Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το ποσό που η Goοgle μετέφερε μέσω αυτού του φορολογικού τεχνάσματος ήταν υψηλότερο κατά 7% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε γενικές γραμμές, ο αμερικανικός κολοσσός έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών εξαιτίας φαινομένων φοροαποφυγής. Ενδεικτικά, πέρυσι η εταιρεία γλίτωσε πρόστιμο 1,12 δισ. ευρώ που είχε επιβάλει η Γαλλία εναντίον της έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Παρισιού, σύμφωνα με την οποία η Google δεν απέφυγε να πληρώσει φόρους στη Γαλλία, μεταφέροντας τις πωλήσεις της στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δηλώσει η εταιρεία στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που κατέβαλε η εταιρεία το 2016 διαμορφώθηκε στο 19,3%, το οποίο εν μέρει οφείλεται και στη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των κερδών της που αποκομίζει σε διεθνές επίπεδο σε εταιρεία που εδρεύει στις Βερμούδες. Η εταιρεία δηλώνει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι τα κέρδη προ φόρων από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό ανήλθαν στα 60,7 δισ. δολ. στα τέλη του 2016. Σημειώνεται ότι το φορολογικό σχέδιο που προωθούσε ο κ. Τραμπ και ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες προτείνει εφάπαξ φόρο 15,5%. Εν συνεχεία, τα κέρδη των πολυεθνικών από δραστηριότητες στο εξωτερικό θα φορολογούνται με 10,5%, ενώ παράλληλα θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι φόροι που έχουν καταβληθεί στο εξωτερικό.
Πηγή: Καθημερινή