Το πρώτο βήμα για να εξευρεθεί κοινός τόπος Τσίπρα-Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θεωρείται ότι έγινε στην τρίωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση ανοίγει, πλέον, για τα καλά τη βεντάλια πρωτοβουλιών σχετικά με το Σκοπιανό, τόσο στο εξωτερικό με την εξασφάλιση συμμαχιών (ΕΕ-ΗΠΑ), όσο και στο εσωτερικό, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν ευρύτερες συναινέσεις, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να διαμοσφωθεί “πλειοψηφία βουλευτών”.
Το “κλειδί” σε όλα αυτά είναι η λέξη…Βουκουρέστι, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέστησαν σαφές ότι το ζητούμενο στην υπόθεση των Σκοπίων είναι μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, ακριβώς όπως είχε συμφωνήσει και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στην γνωστή σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.
Η θέση αυτή αφοπλίζει από κάθε πολιτικό επιχείρημα τη Ν.Δ που επιμένει να ζητά ενιαία κυβερνητική θέση επιδιώκοντας να αντλήσει πολιτικά οφέλη από τυχόν διαφωνία του κυβερνητικού εταιρίου Π¨ανου Καμμένου. Κ¨ατι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό, όπως διαπιστώνει κανείς και από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας που τόνισε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του κ. Κοτζιά, ενώ έκανε σαφή αναφορά και στη θέση του Βουκουρεστίου.
Εν τω μεταξύ με δήλωσή του στη “Νεα Σελίδα” (που κυκλοφορεί εκτάκτως Σάββατο) με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ” Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο Σκοπιανό, είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις”, επιβεβαιώνοντας την ευνοϊκή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί.
«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».
Στη δήλωση στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το 2018 σημαντική χρονιά για το συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.
Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος «ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια» κι «ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να εγγυηθεί μία πορεία της Ελλάδας ως «μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
«Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία» τόνισε.
«Αμήχανη και ανεύθυνη η στάση της Ν.Δ.»
Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ηγεσία της για «αμήχανη και ανεύθυνη, προσώρας» στάση. «Επλίζω σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια» σημείωσε.
Οι παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται μία μέρα μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία φέρεται νασφράγισε τη σύμπλευση των κυβερνητικών εταίρων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜΣε βαρυσήμαντη δήλωσή του για το Σκοπιανό και την προοπτική επίλυσής του προβαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας».
Στην αποκλειστική δήλωσή του στη «Νέα Σελίδα», ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».
Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «αμήχανη και ανεύθυνη» τη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και καλεί σε «ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, εάν υπάρξει προοπτική λύσης».
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.
Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.
Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.
Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.»
Η παράμετρος Καμμένου
Η προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του Π. Καμμένου αμέσως μετά, αναδεικνύει τον δρόμο για την διαμόρφωση κοινής κυβερνητικής γραμμής.
Ο υπουργός Άμυνας, αν και επέμεινε στην θέση του να μην υπάρχει ο ελληνικός όρος «Μακεδονία» στη νέα ονομασία των Σκοπίων – και έχει σημασία, ότι είπε ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ όρος – αναφέρθηκε στην απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, που προβλέπει σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Νίκο Κοτζιά που διαπραγματεύεται λύση με σύνθετη ονομασία και ουσιαστικά έθεσε τον όρο για να συμβιβαστεί: Να υπάρξει λύση που θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και να είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Την ίδια ώρα ο Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωνε ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία, με βάση την απόφαση του Βουκουρεστίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεφε τα «βέλη» του κατά του Πάνου Καμμένου, προβλέποντας ότι στο τέλος θα συμφωνήσει «επιδεικνύοντας μεγάλη ευλυγισία και στο ζήτημα αυτό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το κόμμα του δεν θα λάβει θέση αν δεν υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού που αν εκφράζει και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Πάνος Καμμένος: «Έχω εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά»
Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια.
Αναλυτικά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε εν πρώτοις ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα ειναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση.
Υπάρχουν -θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσυνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.
«Πιστεύω -συμπέρανε ο υπουργός- ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».
Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος ‘Μακεδονία’, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κοσμου.
Ερωτηθείς, τέλος, αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία, ο Π. Καμμένος παρατήρηρσε λέγοντας ότι «η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».
Νίκος Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις
«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χροστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
«Κουβεντιάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.
Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».
«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».
Μητσοτάκης για ονομασία Σκοπίων: Περιμένω την επίσημη θέση Τσίπρα – Ο Καμμένος θα επιδείξει ευλυγισία για να παραμείνει στην καρέκλα του
Αρνητικός στο να τοποθετηθεί στην κινητικότητα που διαφαίνεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στο Capital.gr, λίγες ώρες μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σημειώνει: “Όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της οποίας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση”.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πει τίποτα περισσότερο έως ότου φανεί αν η εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι “αποτελεί πλαίσιο και των δυο κυβερνητικών εταίρων”. Λίγο νωρίτερα ο κ. Καμμένος -που επισήμως δηλώνει ότι τον δεσμεύει η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την μη χρήση του όρου Μακεδονία-, είχε φανεί στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου να βάζει “νερό στο κρασί του”, αφού είχε προσθέσει ότι τον δεσμεύει και η γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι επί Κώστα Καραμανλή. Για συνθέτη, δηλαδή, ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Τι θα γίνει αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στην διαφωνία του; Θα χαθεί άλλη μια ευκαιρία για λύση στο Σκοπιανό; “Μέσα μου, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας… Θα επιδείξει μια μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα όπως και σε πολλά άλλα..”
Αναλυτικά το απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Capital.gr:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΨΗΣ: Διαφαίνεται μια λύση στο Σκοπιανό και μάλιστα στη γραμμή Καραμανλή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν θα ήταν αμαρτία να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πάλι για μια συμφωνία;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να μπορέσω να τοποθετηθώ για το αν υπάρχει πραγματικά χαμένη ευκαιρία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση.
Μ.Κ.: Εικάζουμε ότι είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Κ.Μ.: Επιτρέψτε μου να μην εικάσω απολύτως τίποτα κ. Καψή. Επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε. Αν και πρέπει να σας πω, ότι μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Μ.Κ.: Εικάζετε ότι ετοιμάζεται μια μεγάλη κολοτούμπα…
Κ.Μ.: Ότι θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα.
Μ.Κ: Πάντως όσο είναι παράδοξο είναι ο κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή και να κατηγορεί και την Αντιπολίτευση για μειοδοσία, άλλο τόσο παράδοξο θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να αρνηθεί την θέση την οποία έχει υιοθετήσει εδώ και 10 χρόνια. Έτσι δεν είναι;
Κ.Μ.: Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων. Και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση μέχρι να ενημερωθεί επίσημα τουλάχιστον η Αξιωματική Αντιπολίτευση για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση την ενημέρωση, όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, και την τελική κυβερνητική γραμμή.
Μ.Κ: Αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει.
Κ.Μ: Κοιτάξτε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο δεσμεύει, θεωρώ συνολικά, τη χώρα, αλλά προφανώς και την Παράταξη η οποία το διαπραγματεύτηκε και είναι αυτό το οποίο αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η Κυβέρνηση.
Μ.Κ.: Αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη διαφωνία του;
Κ.Μ: Θα ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα και όχι εμένα.