Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη, εκφράζοντας τον θαυμασμό του προς το πρόσωπό του.
«Ο Λουκιανός ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος που εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια και άφησε μοναδικό στίγμα στη μουσική ζωή του τόπου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, «ενός καλλιτέχνη που αγάπησε και τραγούδησε τις γειτονιές της Αθήνας όσο λίγοι», όπως αναφέρει.
Η ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, στο πλαίσιο ενός κύκλου τεσσάρων ντοκυμαντέρ – αφιερωμάτων με γενικό τίτλο: “Με τον Λουκιανό”, που ετοίμασε η ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του (07.02.2017) και τα οποία είναι αφιερωμένα στον σπουδαίο συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι “ο Λουκιανός υπήρξε ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης αλλά και ένας ιδιαίτερος άνθρωπος” που “κατάφερε να αφήσει το δικό του ξεχωριστό στυλ στη μουσική ζωή του τόπου”. “Χρησιμοποίησε ελληνικό στίχο, αλλά με ιδιαίτερο χιούμορ και ευαισθησία, ιδιαίτερη ευφυΐα. Όμως πάνω απ όλα ήταν ένας άνθρωπος που εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια, ευαισθησία. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος”, σημειώνει.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως δεν είχε την τύχη να τον γνωρίσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τον γνώριζε από τα τραγούδια του, προερχόμενος ο ίδιος από μια νεότερη γενιάς, “αλλά γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα τραγούδια του”. Είχε τύχη, όπως λέει, να τον γνωρίσει ως υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας. “Ο Λουκιανός βεβαίως τραγούδησε πολύ τις γειτονιές της Αθήνας, έγραψε γι’ αυτές, τις αγάπησε. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι γνώρισε τον Λουκιανό στο ‘Πατάρι’ στο Μεταξουργείο: “Θυμάμαι το σπινθηροβόλο βλέμμα ενός μοναχικού καουμπόι, με τα Gauloise τα άφιλτρα που το ένα έσβηνε το άλλο άναβε. Ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή μέχρι το τέλος”.
“Θυμάμαι το μεγάλο του ενδιαφέρον και για την πόλη της Αθήνας αλλά και για την Αριστερά”, συνεχίζει και αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο κίνημα που δημιούργησε: “Το κίνημα των ανθρώπων που σκέφτονται, που με ιδιαίτερη ευφυΐα και χιούμορ αντιμετωπίζουν τη ζωή και τις δυσκολίες της και τις αναποδιές της αλλά και τις θετικές της πλευρές”. “Η μουσική του θα μας συντροφεύει για πάντα, γενιές και γενιές, αλλά και για τις επόμενες γενιές, γιατί έχει κάτι να πει, αλλά και για όσους τον γνώρισαν ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος”, προσθέτει.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρεί άλλη μια πτυχή της προσωπικότητας του Λουκιανού Κηλαηδόνη. “Ο Λουκιανός”, λέει, “ήταν ένας άνθρωπος που παρότι εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια, ντυνόταν πάρα πολύ ωραία χωρίς να βρίσκεται μέσα στο καλούπι του καθωσπρεπισμού και υπ’ αυτή την έννοια ήταν ο πρώτος διδάξας του κινήματος χωρίς γραβάτα, αλλά ταυτόχρονα ποτέ του το ντύσιμο του δεν ήταν ατημέλητο ή κακό”. Και συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας ότι υπ’ αυτή την έννοια έγινε κι ο ίδιος στην πορεία “ένας ακόλουθος αυτού του κινήματος”.
“Επίσης γνωρίζω πολύ καλά ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια περιοχή που κι εγώ αγαπώ, το Κέντρο της Αθήνας, την περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που ιδίως στη δεκαετία του ‘60 κακοποιήθηκε βάναυσα από την άναρχη οικοδόμηση, την αντιπαροχή, αλλά μια περιοχή που παραμένει ακόμα και σήμερα να έχει πολλές μικρές γλυκές γωνιές, για τις οποίες ο Λουκιανός τραγούδησε. Και ίσως όταν κανείς θα περπατά για χρόνια από δω και στο εξής σ’ αυτές τις περιοχές τα καλοκαιρινά βράδια που μυρίζει το γιασεμί, θα τραγουδά τα τραγούδια του και θα τον θυμάται”, συμπληρώνει.