«Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, προκειμένου να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική “προστασία”, τις πελατειακές σχέσεις», τόνισε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον ΟΠΕΚΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Το νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΑ ψηφίστηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία.
Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι η ίδρυση και λειτουργία του ΟΠΕΚΑ είναι τομή για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. «Για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο εθνικός μηχανισμός που ψηφίσατε το 2016 και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ» είπε η Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε: «στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε βέβαια υπήρξε κανένα δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια».
«Κάθε ένας πολίτης, λοιπόν, θα μπορεί να ξέρει μέσα σε ένα λεπτό, άντε δύο, ακριβώς ποια είναι τα επιδόματα που δικαιούται, ποιες είναι υπηρεσίες που δικαιούται, ποια είναι τα προγράμματα που “τρέχουν” στην περιοχή του ή σε εθνικό επίπεδο στα οποία θέλει να πάρει μέρος» είπε η αναπληρώτρια υπουργός επισημαίνοντας ότι το σύστημα σε κάθε βήμα του θα διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων.
«Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι το 2017 έγινε το ΚΕΑ. Το 2017 600.020 άνθρωποι έπαιρναν κάθε μήνα τουλάχιστον 65 εκατομμύρια» είπε η κ. Φωτίου και υπογράμμισε ότι «εκείνο που προϋπήρχε ήταν τα χιλιάδες ιδρύματα και οι ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά σωματεία. Το ισχυρό κράτος της Φρειδερίκης. Αυτό που είχε αναλάβει το ένα κομμάτι της κοινωνικής προστασίας. Όλοι τους χωρίς πιστοποίηση».
Η αναπληρώτρια υπουργός προανήγγειλε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και αναφέρθηκε στην υποχρεωτική εγγραφή των κέντρων κοινωνικής προστασίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τα στοιχεία για τους ωφελούμενους, το προσωπικό και τους εθελοντές.
«Τουλάχιστον εκατόν πενήντα επιδόματα -ων ουκ έστιν αριθμός- εδίδοντο από όλες τις αρχές, δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, οργανισμούς, όπως καλή ώρα ο ΟΓΑ, που έδινε το οικογενειακό επίδομα. Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, που αφορούσε τους αγρότες, είχε αναλάβει να δίνει και το οικογενειακό επίδομα. Το λέω αυτό για να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα. Παντού όλα αυτά, διεσπαρμένα» είπε η Θεανώ Φωτίου σχολιάζοντας ότι «για να μάθει κάποιος αν δικαιούται επίδομα θα έπρεπε να έχει μπάρμπα στην Κορώνη, όπως και για να μάθει πότε θα εγκριθεί, ποιο μέσο να βάλει για να το πάρει επιτέλους, αν μπορεί να βάλει κάπου το ανάπηρο παιδί του ή τον γνωστό του γνωστού του, αν μπορεί να βάλει τον ανάπηρο πατέρα του κάπου δωρεάν ή να πληρώνει ή τον ηλικιωμένο πατέρα του, και ούτω καθ’ εξής».
«Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας ξεκινάει με πάνω από χίλιους υπαλλήλους, εκεί που είχε πενήντα τέσσερις» είπε η Θεανώ Φωτίου.
Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα, είπε ότι σκοπός του νέου οργανισμού είναι σύντομα όλα τα θέματα -των αιτήσεων, της επεξεργασίας τους, της καταβολής των επιδομάτων- να γίνονται μέσα από ένα σύστημα πλήρως ηλεκτρονικοποιημένο, η πληροφορική να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ζωής των πολιτών, στην επικοινωνία τους με το κράτος, στη διαδικασία αίτησης μέχρι τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου και ό,τι άλλο χρειαστεί για την κανονική και τακτική ανά μήνα ή στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα έχουν καθοριστεί πληρωμή των επιδομάτων βγάζοντας από τη μέση τους διάφορους καλοθελητές και διαμεσολαβητές του γνωστού μέχρι τώρα πελατειακού συστήματος.
«Το σημερινό νομοσχέδιο ακολουθεί όλη τη συνταγή ΣΥΡΙΖΑ: προχειρότητα, ιδεολογικές αγκυλώσεις, αναποτελεσματικότητα, νέες τοποθετήσεις υπαλλήλων, νομιμοποιήσεις δαπανών και παράταση προθεσμιών» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης σημειώνοντας μάλιστα ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κίνδυνος φτώχειας των εργαζομένων αυξήθηκε στο 14,1% από 13,1% που ήταν το 2013. «Τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρατάει τη χώρα πίσω. Αναδιανέμει φτώχεια και συνηθίζει τους πολίτες στην ελεημοσύνη» είπε ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά βάζει τίτλους τέλους για τον ΟΓΑ και «η κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της για να πάψει να υπάρχει ακόμα και το όνομα του Οργανισμού που στήριξε την αγροτιά από το 1961, όταν το ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, του Οργανισμού που επί πενήντα πέντε και πλέον χρόνια στήριζε τους αγρότες, τις οικογένειές τους και την εθνική παραγωγή».
«Είναι θετικό ότι όλα τα προνοιακά επιδόματα καταγράφονται και συγκεντρώνονται σε έναν φορέα» είπε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Χαρακτήρισε επίσης θετική την ηλεκτρονική διασύνδεση των βάσεων του νέου φορέα, του ΟΠΕΚΑ, με αυτές της ΑΑΔΕ και της ΗΔΙΚΑ και τη δημιουργία υποδομής ώστε να ελέγχονται τα δηλωθέντα στοιχεία όσων αιτούνται παροχών από τον ΟΠΕΚΑ, γιατί από την ορθολογική καταβολή των επιδομάτων ενισχύεται η διαφάνεια και εξοικονομείται δημόσιο χρήμα. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική και όχι πολιτική διαχείρισης που, όπως φαίνεται, είναι το πρόταγμα της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση με επίφαση τον εξορθολογισμό και με το περιτύλιγμα χιλιοειπωμένων εκφράσεων όπως αξιοπρέπεια, ισονομία, δικαιωματική προσέγγιση, επιχειρεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια μνημονιακή δέσμευση ή ένα παράγωγο μνημονιακών δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει κουβέντα για το γεγονός ότι, πίσω από το περιτύλιγμα του εκσυγχρονισμού του φορέα που θα αποδίδει τις προνοιακές παροχές, κρύβει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της, που είναι η άγρια περικοπή των προνοιακών παροχών τόσο όσο αφορά το ύψος τους όσο και τον αριθμό που θα τους χορηγούνται».
«To ηλεκτρονικό σύστημα για την πρόνοια ήταν κατάκτηση εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα γιατί καθυστέρησε τόσο; Μηχανογραφημένο σύστημα δεν υπήρχε. Πενήντα τέσσερις υπάλληλοι ήταν όλοι κι όλοι. Γελούσε κάθε πικραμένος. Σήμερα, είναι ηλεκτρονικό όλο το σύστημα. Μπορεί να παρέμβει υπουργός; Όχι! Μπορεί να παρέμβει δήμαρχος; Όχι! Μπορεί να παρέμβει βουλευτής; Όχι! Το θέλουμε ή όχι αυτό; Είναι βήμα;» ανέφερε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος θυμίζοντας την ταλαιπωρία που έπρεπε να υποστεί κάποιος ανάπηρος με τις επιτροπές των ΚΕΠΑ ανά διετία.
«Με το παρόν νομοσχέδιο μπαίνει η ταφόπλακα στον ΟΓΑ, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί τον Φεβρουάριο του 2016 πως θα διατηρηθεί ως αυτόνομο ταμείο ασφάλισης για ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρι το 2021» είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί για μία ακόμη φορά την πεπατημένη των τελευταίων τριών ετών, αυτή της προχειρότητας και της επιδοματικής πολιτικής, που τη διατυμπανίζει σαν να πρόκειται για μία θετική εξέλιξη».
Την άποψη ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολύ θετικές διατάξεις, διατύπωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και επισήμανε ότι είναι βασικό να υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων εκείνων που αιτούνται τα επιδόματα με τα φορολογικά στοιχεία και όλα αυτά που πρέπει να υπάρχουν ως βάσεις δεδομένων για να αντλεί η διοίκηση την απόφασή της σωστά.