Απαραίτητη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Αθηνών την τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Η παρέμβαση της Ακαδημίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού τοποθετείται ευθέως υπέρ του να εξευρεθεί λύση τώρα (σε άλλη κατεύθυνση από το κλίμα των συλλαλητηρίων και τη θέση της Ν.Δ για παραπομπή της λύσης στο μέλλον) και εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Ωστόσο θέτει ως προαπαιτούμενο την ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα. Η πρόταση της Ακαδημίας φαίνεται ότι καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση.
Η Ακαδημία Αθηνών ξεκαθαρίζει ακόμα με αφορμή ερωτήματα για το ποια είναι η θέση της σχετικά με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, που επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι και η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας.
Η ανακοίνωση από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας έχει ως εξής:
«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας.
Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».