Επιμένει η Αθήνα σε λύση-πακέτο με ονοματολογικό και συνταγματικές αλλαγές. Υπό πίεση από αντιπολίτευση και Άγκυρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Απομακρύνεται η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με Διεθνή Συνθήκη και δεσμεύσεις από τη Βουλή των Σκοπίων για το Σύνταγμα.
ΣΕΡΑΦΕΙΜ Π. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ
Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε την εβδομάδα που πέρασε αισιόδοξος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους πως έχουν ήδη κλείσει τρία από τα επτά θέματα στην πορεία προς μια συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί από Διεθνή Συνθήκη. Επισήμανε, μάλιστα, για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, ότι για την κυβέρνησή του είναι αποδεκτό ένα όνομα με γεωγραφικό -και όχι χρονικό (δηλαδή το «Nova Makedonija»)- προσδιορισμό, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως το όνομα που έχει επικρατήσει στις συνομιλίες είναι το «Gorna Makedonija».
Η Αθήνα, ωστόσο, αν και δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων για την εξεύρεση λύσης, είναι λιγότερο αισιόδοξη, πλέον, απ΄ ότι ήταν την επομένη της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας» από ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη (παρόντος και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς) και τη Σόφια, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ώστε να θεωρηθεί ότι είμαστε κοντά σε μία τελική συμφωνία.
Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών είναι πως ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κ. Ντιμιτρόφ δεν συμμερίζεται την ίδια «αίσθηση του επείγοντος», όπως ο κ. Ζάεφ, και εμφανίζεται σε απόκλιση στο ονοματολογικό προβάλλοντας εμπόδια για μια ονομασία σε σλαβική γραφή και αμετάφραστη.
Η δυναμική της διαπραγμάτευσης παραμένει βεβαίως ακόμα «ζωντανή», ωστόσο δεν έχει διαλάθει της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης αυτή η μικρή αλλά ουσιώδης μεταστροφή της σκοπιανής πλευράς. Οι αιτίες φαίνεται ότι είναι δύο. Αφενός οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας, αφετέρου, όμως, η εμπλοκή της Τουρκίας στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ στην Άγκυρα.
Πιέσεις Ερντογάν
Οι πληροφορίες θέλουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ενθαρρύνει τον Ζόραν Ζάεφ «να μην υποκύψει στις ελληνικές απαιτήσεις», υποσχόμενος, μάλιστα, διεθνή διπλωματική στήριξη στο γειτονικό κράτος αλλά και έναν πακτωλό επενδύσεων τουρκικών κεφαλαίων. Η Τουρκία θεωρεί την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων «σφαίρα επιρροής» και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να αποτρέψει την εδραίωση του ηγετικού γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα με τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τα Σκόπια και τα Τίρανα αλλά και την συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Στην πρόσφατη συνάντηση στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον Ζόραν Ζάεφ ενώπιον αυτών των διλημμάτων. Του εξήγησε πως πρέπει κι εκείνος να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η εξεύρεση λύσης σχετικά με το όνομα και, σύμφωνα με πληροφορίες, του ανέφερε τις πιέσεις που δέχεται και ο ίδιος από την αντιπολίτευση και το κλίμα των συλλαλητηρίων.
Διακρίνοντας τις καλές προθέσεις του κ. Ζάεφ η ελληνική πλευρά επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να αναβαθμίσει τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών, ωστόσο είναι σαφές πως οι πολιτικοί συσχετισμοί στη γειτονική χώρα είναι εύθραυστοι. Αυτό διαπιστώθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από την επιμονή του Σκοπιανού πρωθυπουργού να εμπλέξει ακόμα πιο ενεργά στη διαπραγμάτευση τον Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος, όμως, ανήκει στην ομάδα επιρροής του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ και των «σκληρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Αθήνα δεν βιάζεται
Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει, ωστόσο, στην ελληνική πλευρά, η οποία, πρέπει να σημειωθεί, δεν διακατέχεται από σπουδή να βρεθεί οπωσδήποτε η «όποια λύση». Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας στην τελευταία ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε εμφατικά την ανάγκη μια συμφωνία για το ονοματολογικό να συνδυαστεί με σαφείς δεσμεύσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Η αναφορά αυτή συνιστά μήνυμα και απάντηση στον κ. Ζάεφ, ο οποίος προ ημερών εμφανίστηκε αρνητικός σε κάτι τέτοιο.
«Όνομα και αλλαγές στο Σύνταγμα πάνε πακέτο», έλεγε χαρακτηριστικά στη «Νέα Σελίδα» η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή. Κατέστησε, μάλιστα, σαφές πως εάν δεν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο με μία δεσμευτική διεθνή συμφωνία, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν πρόκειται να δώσουμε την ενταξιακή διαδικασία που είναι το σημαντικότερο όπλο μας», επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αφήνοντας να εννοηθεί, μάλιστα, πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον απίθανο να ληφθεί απόφαση ένταξης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο. Σχετικά, δε, έχουν ενημερωθεί και οι ευρωπαίοι εταίροι αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ.
Ο τελευταίος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τις ελληνικές θέσεις και να έχει εκφράσει τη θέση ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πιέσει για επίσπευση της ένταξης της πΓΔΜ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί βασική της προτεραιότητα τη διεύρυνση της Συμμαχίας καθώς εστιάζει την προσοχή της στα κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράν, Κουρδικό).
Υπό το πρίσμα όλων αυτών, η Αθήνα θα ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες το προσχέδιο συμφωνίας με την πΓΔΜ, το οποίο θα παραδώσει ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνοντας αεροπορικώς στα Σκόπια μόλις οριστικοποιηθεί η μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου. Εφόσον, η κυβέρνηση Ζάεφ συμφωνήσει και στα υπόλοιπα τέσσερα βήματα που απομένουν (άρση αλυτρωτικών διατάξεων με δέσμευση για συνταγματικές αλλαγές, σχολικά βιβλία, διαβατήρια και το «σύμπλεγμα» ταυτότητας και γλώσσας) και το σχέδιο ψηφιστεί από την Βουλή της πΓΔΜ, τότε η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει σε συνεργασία με την Κομισιόν τη διαδικασία απελευθέρωσης κοινοτικών κονδυλίων προς τη γειτονική χώρα. Προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η επικύρωση του σχεδίου από Διεθνή Συνθήκη με παράλληλη απόφαση της σκοπιανής Βουλής ότι η συμφωνία κατισχύει του Συντάγματος.
Εάν όλα αυτά εξελιχθούν ομαλά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν και πότε το σχέδιο συμφωνίας θα έρθει στην ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Πηγή: Νέα Σελίδα